Kleding, vervoersmiddel en persoonlijke verzorging: alles wat je altijd al wilde weten vóór je sollicitatie

Ga je binnenkort solliciteren? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat je de plank gelijk bij aankomst misslaat. Een goede, passende outfit is daarvoor essentieel – zo hebben we bij Lansigt vorig jaar onze dresscode aangepast. Alleen maar grijze pakken? Mooi niet. Maar daarover later meer. Eerst een paar korte, handige tips voor wie zijn eerste sollicitatiegesprek en kennismaking tegemoet gaat.

Je zou er haast niet bij stilstaan, maar zelfs je vervoersmiddel kan van invloed zijn op de manier waarop je overkomt. Nee, dan gaat het niet om de CO2-uitstoot (al is dit uiteraard ook een belangrijk onderwerp), maar over hoe gekreukeld je kleding kan raken als je met je maatpak op de fiets stapt. Goed om over na te denken! Een andere tip voor vrouwen: kom je in een fraaie jurk naar het kantoor, maar wil je ook graag een vragenlijst of vacature meenemen? Gooi dan geen rugzak over je schouder, maar kies voor een stijlvolle en bijpassende handtas.

Natuurlijk is het zo dat je kleding belangrijk is, maar persoonlijke verzorging is dat minstens net zo. Denk daarbij aan nette nagels voor de vrouwen en een goed kapsel voor de mannen. En, een echte protip: let tijdens je gesprek ook op de kledingkeuze van je gesprekspartners, dat kan weer handig zijn voor een eventueel volgend gesprek of je eerste werkdag.

Business (Chic) is nog steeds de norm…

Als die eerste werkdag er dan is, wat doe je dan? Voor mannen blijft het belangrijkste aan je pak niet de kleur, het patroon of de stof, maar de pasvorm. Je kunt nog zo’n duur, mooi pak kopen, maar als het hangt bij de schouders of de pijpen te lang of te wijd zijn, dan maak je nog steeds een onverzorgde indruk. Laat je daarom ook altijd goed adviseren als je een nieuw pak gaat kopen. En, heb je eenmaal dat perfect zittende, mooie pak gekocht, dan is het van belang dat je voor goed schoeisel zorgt. Een paar fraaie, Italiaanse veter- of gespschoenen bijvoorbeeld – dat kan haast niet missen. Zorg er wel voor dat het een beetje in lijn met (de kleur van) je pak is: bruin is daarbij meestal de meest veilige kleur. Dames kunnen altijd gaan voor een (net) broekpak, of een stijlvolle jumpsuit. Een rok in combinatie met een blouse, of een jurk (zónder blote schouders) met een paar mooie schoenen eronder is echter sowieso goed.

…maar casual mag op z’n tijd best

Uiteraard kan het bij sommige klanten, of op een kantoordag, ook een idee zijn om een mooi jasje te combineren met een spijkerbroek. Zo’n casual look kan ontwapenend zijn, zowel voor dames als heren, maar dan moet je wel de goede keuzes maken. Met andere woorden: een spijkerbroek vol met gaten en slierten raden we zeker niet aan. Met een gave, donkerblauwe of zwarte jeans daarentegen zit je wel goed. Kies je voor een hele donkere kleur? Combineer deze dan eens met een lichter jasje; een beetje kleur en contrast kan geen kwaad. Sneakers eronder? Kan prima, maar zorg er dan wel voor dat het om een goed verzorgd paar gaat, passend bij de rest van je outfit. Bij de dames wordt overigens ook niet opgekeken van een pantalon, skinny jeans of chino, maar hierbij is het van belang dat je het goed combineert met een nette blazer en schoen.

Strik je das

Dan misschien voor mannen het grootste struikelblok als het gaat om goed gekleed – en vooruit, een beetje gesoigneerd – op kantoor of bij een klant verschijnen: de das. En dan gaat het niet alleen over de kleur of het patroon van je das, maar ook de manier van strikken. Ga je voor een Windsor? Een Prince Albert? Een dubbele Windsor? Of toch de four in hand? De meningen daarover lopen uiteen, en een eenduidig antwoord is er daarom ook niet echt, zolang je je maar van één ding bewust bent: zorg voor een nette, rechte strik. En, wellicht ten overvloede, maar: check ‘m ook even in de spiegel voordat je de deur uitloopt. Dat geldt trouwens ook voor de rest van je outfit. Zo ga je nooit de fout in.

Geen vertrapte sneakers, en zeker geen slippers

Waar je ook nooit de fout mee in gaat? Geen verfomfaaide sneakers dragen en je slippers, die kun je ook beter thuis laten!

En tot slot, kom je er echt niet meer uit? Wees niet bang om de vraag gewoon te stellen aan jouw HR-Adviseur of Recruiter!