Het ideale CV – zo ziet het eruit

Solliciteren is de eerste drempel in de volgende stap van je carrière. Je komt graag goed voorbereid op gesprek. Maar een goed sollicitatiegesprek begint al ver daarvoor: bij het updaten van je cv. Het cv is vaak het allereerste dat je nieuwe werkgever van je onder ogen krijgt. Het is dus van groot belang dat je cv er goed uit ziet, dat het de juiste informatie bevat en dat je opvalt. Het ideale cv – bestaat het?

Leg de nadruk op relevante informatie 

De belangrijkste tip eerst. Probeer in je cv de nadruk te leggen op interessante en relevante ervaringen voor de functie waarop je solliciteert. Begin bijvoorbeeld met je meest recente ervaring en vermeld hierbij uitgebreider wat je hebt gedaan dan bij je functie van 15 jaar geleden. Sluiten je opleidingen minder goed aan dan je werkervaring? Begin dan met je werkervaring en vermeld daar onder pas je studies.
 
Solliciteer je als Relatiebeheerder Samenstel bij Lansigt? Het is dan bijvoorbeeld minder interessant wat je tien jaar geleden als assistent hebt geleerd. Wat we bijvoorbeeld wel graag willen lezen is dat je vaktechnische overleggen leidt of gastcolleges geeft aan studenten.
 

Vermeld je specialisatie 

Heb je je ontwikkeld tot een specialist op een bepaald gebied? Bepaalde typen klanten of een bepaald vakgebied bijvoorbeeld? Heb je bovengemiddeld veel kennis en ervaring op bepaalde gebieden? Vermeld het duidelijk. Zo krijgen we een goed beeld van wie je bent en wat je krachten zijn. Hierdoor onderscheid je je van andere sollicitanten, dus laat dat vooral zien! 
 

Maak je social media op orde 

Vermeld je je social media profielen op je cv? Dat vinden we leuk! Maar zorg dan wel dat er iets op te vinden is dat waarde toevoegt aan je sollicitatie. Bijvoorbeeld dat je persoonlijkheid uit je Instagram tijdlijn blijkt of links naar waardevolle artikelen die je hebt gedeeld op Linkedin. Wees je er bewust van dat veel recruiters je social media profielen bekijken. 
 

De lay-out van het ideale cv 

Zorg voor een goede lay-out. Een nette opmaak is tegenwoordig niet meer genoeg om op te vallen. Voor jou als financieel professional hoeft het ook weer niet over de top. Je hoeft geen designer skills te overleggen. Maar zorg voor iets meer originaliteit door bijvoorbeeld een lay-out van deze website te downloaden. Dan val je op tussen de standaard cv’s!
 
Je mag bijvoorbeeld best spelen met kleur en vorm, maar houd het netjes en overzichtelijk. 
 
En let op: een heel creatief, origineel cv, met spel- en stijlfouten, maakt alsnog een verkeerde indruk, dus zorg dat dat sowieso op orde is!
 

Vertel en laat zien wie je bent

Naast de informatie over je opleidingen, eerdere werkervaringen en jouw persoonlijke gegevens zijn we erg benieuwd naar wie je bent. Dat blijkt uit je brief, maar het is aan te bevelen een korte profielschets van jezelf in je cv te zetten. Wat drijft je? Wat zijn je ambities? Wie ben je als persoon? 
 
In een korte profielschets kun je je cv persoonlijk maken. In een paar regels (meer moet dit niet zijn) kun je de lezer laten weten wie je bent. Hiermee kun je écht opvallen en het verschil maken!
 
Laat ook letterlijk zien wie je bent. Een foto van jezelf is echt een meerwaarde in een cv! Zorg wel dat de foto representatief en professioneel is. Bedenk welke eerste indruk je wilt achterlaten met je foto. 
 
Dat geldt ook voor eventuele hobby’s. Vermeld ze, zeker als ze een link hebben met de functie waarop je solliciteert. Maar ook hier gaat op: gebruik het alleen als het relevant is. Het helpen van vrienden en familie met de belastingaangifte is mooi voor een starter, maar niet voor een fiscalist met 15 jaar ervaring. Dan staat het beter op het ideale cv als je bijvoorbeeld bestuurslid bent bij een goed doel. 
 

En vergeet de basis van je cv niet

Een aantal zaken moeten natuurlijk gewoon aanwezig zijn op het ideale cv. Denk aan je persoonlijke gegevens, genoten opleidingen, werkervaring en relevante cursussen.  Vergeet bij de opleidingen niet te vermelden of je het diploma hebt behaald of wanneer je verwacht af te studeren. 
 

De gouden tip

Onze recruiter Saskia Seijsener heeft nog een gouden tip voor je om tot het ideale cv te komen. Bekijk het in de video:
 


Stuur jouw ideale cv in

Wil jij met Lansigt mee op avontuur? Bekijk onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie. We zien je ideale cv graag tegemoet!