Hoe accountancy een IT-vak wordt

Zowel maatschappelijk als in het bedrijfsleven zien we tegenwoordig een hele sterke digitale trend. Elke klant van Lansigt is met digitalisering bezig. Een goede ontwikkeling – maar wel één die zich langzaam voltrekt. Jammer, want door financiële processen te automatiseren komt er tijd vrij voor een belangrijke taak van de accountant: het adviseren van de ondernemer.

Digitalisering verloopt traag 

De digitalisering van financiële processen verloopt traag. Net als digitaal betalen destijds – iedereen sprak erover, maar het duurde jaren voor het mainstream was – heeft het tijd nodig. Wij adviseren onze ondernemers hierin. Met een software-oplossing als eVerbinding bijvoorbeeld digitaliseer je je primaire administratiestroom: een factuur komt rechtstreeks in de boekhouding van de klant terecht. eVerbinding is al tien jaar bezig en begint nu serieus te groeien.

IT als backbone voor het MKB

Voor het gemiddelde MKB gaat er veel tijd zitten in de boekhouding. Er valt enorm veel winnen door dat te automatiseren. Toch zijn er nog niet veel accountantskantoren waar alle gegevens digitaal binnenkomen en de jaarstukken volledig geautomatiseerd worden samengesteld. 

Je ziet dat IT voor het MKB steeds belangrijker wordt. Complete businessmodellen hebben IT als backbone. Meer en meer ondernemers maken gebruik van ERP (Enterprise Resource Planning) systemen. Dat biedt inzicht in bedrijfsprocessen, producten, mensen en middelen. Door Business Intelligence tools te gebruiken kunnen wij die systemen aan elkaar verbinden. 

Advies door datastromen te verbinden

En daar zit de meerwaarde. Door de samenkomende datastromen te analyseren kunnen we de ondernemer adviseren op basis van data. Daar komen vaak punten uit waar de ondernemer zelf de vinger niet goed op kan leggen, zoals een onnodig grote voorraad. Wij maken dat zichtbaar én bespreken de mogelijkheden voor een alternatieve strategie. Dat is met name van belang voor onze samenstel klanten. Dat zijn bedrijven waar vaak twintig tot vijftig mensen werken en waar een grote adviesbehoefte is.

Maar ook de toenemende automatisering zelf is een belangrijk adviesgebied. Wij adviseren het MKB bijvoorbeeld over de beveiliging van bedrijfs- en persoonsgegevens. In het kader van de naderende AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) een zeer actueel onderwerp. 

Dus niet alleen een IT-vak

Onze mensen leiden we zo op dat ze zich bewust zijn van de veranderingen. Maar ook van de vele voordelen die automatisering voor elke ondernemer, groot of klein, biedt. Zodat ze daarin kunnen meedenken met de klant. 

Zo kunnen we dus concluderen dat accountants steeds meer IT’ers worden. De paradox is echter dat we daardoor ook steeds meer adviseur worden. De inzichten die voortkomen uit het gebruik van IT en de tijd die vrijkomt door het automatiseren van financiële processen geeft ons de ruimte een sterk advies voor de klant te ontwikkelen. Daar zit de dus echte meerwaarde van de automatisering. Inzicht dankzij IT.
 
De titel van dit blog had dus even goed kunnen zijn: hoe accountancy een advies-vak wordt. 

Jan van Ginkel RA

 

Wil jij werken op dit snijvlak van ICT en advies? Haal jij net als Jan energie uit automatisering en de mensen waarmee je werkt? Dan zijn we op zoek naar jou! We hebben diverse vacatures op dit moment. Wanneer je bij Lansigt komt werken, zit je aan tafel met de ondernemer zelf. En kunnen jullie samen het verschil maken.