Lansigt bereidt zich voor op SBR-eisen

Veel accountants zijn nog niet voorbereid op de eisen die het SBR stelt. Dat schrijft Accountancy Vanmorgen. De SRA waarschuwt de aangesloten kantoren om in actie te komen. Bij Lansigt zitten we er al bovenop. Guido Rijsemus vertelt erover. Hij is naast zijn werkzaamheden als gevorderd assistent samenstel ook verantwoordelijk voor de interne automatisering en digitalisering.

Standaardiseren met SBR

“SBR staat voor Standard Business Reporting”, legt Guido uit. “Dit is als het ware een gestandaardiseerde computertaal voor onder meer de manier van rapporteren, waar alle accountantskantoren mee moeten werken. In theorie werkt het heel mooi, maar in de praktijk heeft dat nogal wat voeten in de aarde. Ieder kantoor heeft zijn eigen werkwijze en dat moet nu allemaal gestandaardiseerd worden.”

Aangepaste software

Maar dat is nog niet het enige. In 2017 moest iedere accountantskantoor voorbereid zijn om bij alle kleine ondernemingen op de SBR-manier te werken. Daar komen in 2018 de middelgrote ondernemingen bij en in 2020 de grote ondernemingen. “Je kunt je voorstellen dat de wet- en regelgeving voor middelgrote ondernemingen strenger is dan bij kleine. Dat betekent dat software met de SBR-eisen hierop aangepast moeten worden.”

Lansigt wil vooroplopen

Bij Lansigt is Guido samen met zijn werkgroep van collega’s verantwoordelijk voor het softwarepakket dat is gekoppeld aan de SBR. “We evalueren regelmatig hoe het gaat. Ook zitten we bovenop de ontwikkelingen in de markt, zodat we snel kunnen inspelen op veranderingen. Ons doel is niet achterop of mee te lopen, maar voorop te lopen.”

Wachten op leverancier

Op dit moment kan Guido niet anders dan afwachten, net als veel andere accountantskantoren. “We zijn afhankelijk van de leverancier van ons softwarepakket. Die leveranciers zijn allemaal ongeveer even vroeg, of laat als je het zo bekijkt, met het updaten van hun programma’s. Doordat de wet- en regelgeving ieder jaar verandert, is steeds een nieuwe versie van de software nodig. We zullen hier even op moeten wachten.”

Alle vertrouwen in 2018

Guido benadrukt dat het ieder jaar altijd is goed gekomen. En dat andere accountantskantoren in hetzelfde schuitje zitten “ We zitten er echt bovenop. Iedereen wacht op het nieuwe softwarepakket. Komend kwartaal zullen we alle zeilen bijzetten en dan heb ik er het volste vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen met de SBR-eisen van 2018!”

Loop jij ook graag voorop?

Bij Lansigt lopen we graag voorop en stijgen we graag boven de middenmoot uit. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Herken jij dat? Dan is werken bij Lansigt misschien wel iets voor jou. Je vindt onze vacatures hieronder. Heb je geen opleiding gedaan richting accountancy? Geen probleem, ook zonder de juiste vooropleiding hebben we volop mogelijkheden. Lees maar hoe dat bij Guido ging.