Carrière maken in de Accountancy: Leendert en Gino over hun terugkeer in de samenstel

De arbeidsmarkt binnen de Accountancy is al een paar jaar overspannen: er zijn beduidend meer vacatures dan werknemers. Hoe zorg je in deze tijd dat je goede keuzes maakt in je carrière? Wat doe je als je merkt dat je toe bent aan een volgende stap? In deze blogreeks spreken we met een aantal nieuwe collega’s, die onlangs dit soort vragen voor zichzelf moesten beantwoorden. In deel twee zijn Leendert van der Wel en Gino Blonk, collega’s in Gouda, aan het woord.

Leendert en Gino startten begin 2019 in het Samenstelteam in Gouda en werken als Relatiebeheerders. Hoewel zij beiden op een ander punt in hun carrière stonden, zorgde een (korte) uitstap naar het bedrijfsleven ervoor dat zij allebei helemaal zeker zijn van hun toekomst in de Accountancy. Gino: “Ik vind dit een mooie branche om in te werken en ik hou ervan dat je echt een vak uitoefent.”

Onverwacht het plezier kwijtgeraakt

Gino maakte na zijn deeltijdstudie Accountancy de overstap naar een consultancybedrijf, waar hij werd gedetacheerd bij opdrachtgevers. Van tevoren leek dit een goede match, omdat hij het gevoel had niet meer op zijn plek te zitten binnen de Accountancy. Hij vertelt: “Toen ik begon, deed ik zowel Audit- als samenstelwerkzaamheden. De laatste twee jaar van mijn bachelor heb ik echter alleen maar controle gedaan en dat was de reden waarom ik na mijn studie verder ben gaan kijken. De keuze voor controle was wel bewust, het was mijn plan om mijn RA-titel te halen.” Dit pakte alleen niet zo uit als Gino verwachtte, hij ging het werk steeds minder leuk vinden: “Ik heb mijn studie afgemaakt, maar ik was het plezier in het vak kwijt.”

Goed onderzoeken wat je wil

Na een paar maanden werd voor Gino echter al duidelijk: “Consultancy is sowieso niks voor mij. Ik wil graag vaste collega’s en niet steeds opnieuw moeten beginnen. Het zette mij aan het denken: want wat wil ik dan wel?” Na twee ervaringen met wat hij níét wilde werd het extra belangrijk om de juiste volgende stap te zetten. Hoe je dat dan doet? Gino: “Ik heb voor mezelf onderzoek gedaan naar wat ik wilde. Ik heb er goed over nagedacht en besloten om toch terug de Accountancy in te gaan, maar dan richting advisering in plaats van controle. Qua werkzaamheden wist ik wel dat Samenstel een goede keus zou worden, omdat ik het al eerder had gedaan. Qua kantoor weet je het nooit 100% zeker voor je begint. Ik had voor mezelf echter heel duidelijk gemaakt wat ik belangrijk vind, waardoor ik in die keuze echt mijn gevoel kon volgen.”

De klant verder helpen

Leendert had er al een carrière binnen de Accountancy opzitten toen hij dezelfde keuze maakte als Gino. Voor de liefde verhuisde hij en dat leek een goed moment om het bedrijfsleven in te stappen. Leendert vertelt hierover: “Voor mijn gevoel was Accountancy een leerschool voor het bedrijfsleven. Na mijn verhuizing leek de tijd rijp om de overstap te maken, met de ervaring die ik inmiddels had. Ik merkte echter al snel dat ik er beduidend minder voldoening uithaalde. Het mooie van Accountancy is dat je de klant iets geeft wat hij nog niet weet en hem hiermee helpt. Dit had ik in het bedrijfsleven helemaal niet. Je toegevoegde waarde is hier veel hoger.”

Echt iets betekenen voor de ondernemer

Het idee om de Accountancy in te gaan kwam voor Leendert pas later in zijn studie economie, maar dat het precies bij hem past, werd nog eens bevestigd bij zijn terugkeer dit jaar: “Ik heb in de eerste tien jaar van mijn carrière veel bedrijven gezien, klanten kunnen helpen en een hoop geleerd. Ik ben aangenomen op de Audit, maar omdat ik geen boekhoudkundige ervaring had, werd ik eerst een half jaar in sneltreinvaart opgeleid op de samenstelpraktijk. Hierna ben ik inderdaad gestart bij de Audit maar na twee maanden dacht ik al: laat mij maar teruggaan naar Samenstel. Ik had het gevoel dat ik daar echt iets kon betekenen voor de ondernemers die ik hielp.” Dit gevoel heeft hij nu gelukkig weer teruggevonden door na anderhalf jaar het bedrijfsleven de rug toe te keren.

Mensen en bedrijven adviseren

Ook Gino weet dankzij zijn ervaringen binnen de controlepraktijk en consultancy nu heel goed wat hij wél leuk vindt aan het vak dat hij beoefent. Zijn advies is dan ook om goed na te denken over wat je wil, want er is altijd wel iets dat bij je past: “Ik wil graag mensen en bedrijven adviseren, met mensen om tafel zitten en praten. Dat vind ik het leukst. Mijn volgende stap was bedenken waar ik dat wilde doen. Ik wilde geen stap terug zetten, maar vooruit gaan, dus ik ben in mijn naaste omgeving gaan zoeken. Ik wilde iets in de buurt, middelgroot, met normen en waarden die bij mij passen. Zo kwam ik bij Lansigt uit.”

Een nieuwe stip op de horizon

Nu kijkt Gino heel anders naar de toekomst en weet hij dat hij echt blij wordt van het werk dat hij doet. Daarom kan hij weer een stip op de horizon plaatsen, nu richting de titel die wél bij hem past: “Ik ga in september beginnen aan de post-hbo-opleiding om mijn AA-titel te behalen. Mijn doel is om binnen vijf jaar tekenend accountant te zijn en zelfstandig klanten te bedienen en adviseren. Dit proces gaat synchroon lopen qua werk en studie: terwijl ik stappen zet op werk, ga ik ook verdieping krijgen in mijn opleiding, dus dat is mooi!”

Energie houden voor alle andere dingen

Leendert schaart zich achter de woorden van Gino en sluit af: “Mijn advies is iets waar ik mijn oude werkgever dankbaar voor ben: doe goed onderzoek naar wat je wil. Pak een vel papier en schrijf alles op wat je leuk vindt, leg dit een dag weg en streep daarna alles door wat niet haalbaar is. Zo houd je over wat je leuk vindt én wat haalbaar is. Ga aan de hand daarvan onderzoeken wat je nodig hebt om dit te bereiken. In mijn geval, bijvoorbeeld, miste ik niet alleen voldoening, maar was ik ook de files helemaal zat. Ik wilde per se op de fiets naar mijn werk kunnen, dus ben ik heel lokaal gaan zoeken toen ik eenmaal de keuze had gemaakt om terug de Accountancy in te gaan. Nu fiets ik iedere dag en daar word ik heel blij van. Ik geniet van mijn werk waardoor ik ook genoeg energie overhoud voor alle andere dingen in mijn leven. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste.”