Carrière maken in de Accountancy: van psychiatrie naar Accountancy – Marisha deed het!

De arbeidsmarkt binnen de Accountancy is al een paar jaar overspannen: er zijn beduidend meer vacatures dan werknemers. Hoe zorg je in deze tijd dat je goede keuzes maakt in je carrière? Wat doe je als je merkt dat je toe bent aan een volgende stap? In deze blogreeks spreken we een aantal nieuwe collega’s, die onlangs dit soort vragen voor zichzelf moesten beantwoorden. In deel vier van de serie vertelt Marisha Ephraim, Assistent Samenstel sinds september 2019, over haar carrièreswitch naar de Accountancy.

Oorzaak en gevolg

Afgelopen september was het zover en ben ik begonnen aan mijn ‘carrièreswitch’ aan de Avans Hogeschool en bij Lansigt. Deze stap is, denk ik, met recht een switch te noemen: ik heb mijn baan en afgeronde opleiding in de psychiatrie achtergelaten en vervolg mijn carrière in de Accountancy. Dat is best iets anders! Vanwaar deze keuze? Eigenlijk vond ik de economische vakken op de middelbare school altijd het leukst, maar ik koos uiteindelijk toch voor een sociale studie. Dit was interessant en ik heb er veel van geleerd, maar diep van binnen wist ik al wel dat deze branche niet mijn uiteindelijke doel zou zijn. Ik was altijd op zoek naar een logische oorzaak-gevolg die ik niet kon vinden. Ik zag het ook aan de mensen op mij heen tijdens mijn studie en op werk: zij dachten anders dan ik en waren veel creatiever in hun werk. Ik wilde echter liever niet stoppen met mijn studie, dus heb ik het toch afgemaakt. Daarnaast studeerde ik af in de periode dat de banen niet voor het oprapen lagen, dus toen ik vanuit mijn stage direct een baan kreeg heb ik die kans met beide handen aangegrepen.

Een economische opleiding met een menselijke kant

Vorig jaar kreeg ik een blessure waardoor ik een aantal weken niet kon werken en in die periode realiseerde ik mij dat ik iets anders moest gaan doen. Ik haalde op dat moment de meeste energie uit de organisatorische en financiële taken in mijn werk, dus ik moest daar gewoon iets mee doen. Ik merkte daarnaast dat ik behoefte had aan een specifieke opleiding, waarbij ik echt een vak kon leren. En dus ben ik op onderzoek uit gegaan: welke studies zijn er en wat kan ik doen? Ik heb bijvoorbeeld naar management opleidingen en sociale masters gekeken, die aansloten op mijn diploma, maar dat vond ik niet interessant genoeg. Via gesprekken met bekenden en mijn eigen affiniteit met economie en M&O op de middelbare school, kwam ik uiteindelijk bij Accountancy uit. Dit leek een passende combinatie: een economische opleiding met een sterke menselijke kant én een opleiding die veel in deeltijd wordt gedaan. Perfect!

Een frustrerend proces

Ondanks dat er online veel te vinden is over Accountancy als branche en de bijbehorende opleidingen, vond ik het toch wel ingewikkeld om erachter te komen wat bij mij zou passen. Ik kwam al snel bij Nyenrode uit en ik heb daar ook oriëntatiegesprekken gevoerd, die mij heel goed bevielen. De volgende stap was het zoeken naar een werkgever, dus daar heb ik mij volledig op gestort. Dit was best een frustrerend proces, om heel eerlijk te zijn. Het was al mei, dus ik was vrij laat, en ik ervaarde weerstand door mijn opleiding en werkervaring. Toch wist ik dat dit de stap was voor mij, dus ik heb volgehouden. Wat daarbij hielp was dat ik mijn sollicitaties specifiek heb ingestoken. Ik heb de kantoren die zijn aangesloten op Nyenrode als basis gebruikt en ben hieruit gaan filteren. In eerste instantie leek het mij interessant om bij een groot kantoor te gaan praten, maar hier ben ik snel van afgestapt. Het sollicitatieproces paste al niet bij mij, omdat je alles online doet en dit voelde heel onpersoonlijk.

Dichtbij jezelf blijven

Ik leerde dan ook al snel hoe belangrijk het is om naar een kantoor te gaan wat écht bij je past. De website, social media en manier van solliciteren spelen hierin direct een rol. Wat mij in kantoren aantrok was persoonlijk contact en de balans tussen een familiaire sfeer en genoeg mogelijkheden. Het kantoor moest dus niet te groot en niet te klein zijn, zodat er ook andere afdelingen zijn waar je van kan leren. Je kan bij veel kantoren een werken/leren traject doen, maar ik had het idee dat je bij een groot kantoor sneller focus krijgt op een bepaalde taak. Ik wilde juist de breedte in en kwam daarom uit bij middelgrote mkb-kantoren. Bij deze kantoren voelde het allemaal wat dichterbij. Dit leidde er dan ook toe dat ik solliciteerde bij Lansigt.

Denk goed na over wat je wil

Tijdens de gesprekken bij Lansigt ontstond het idee dat samenstel eigenlijk veel beter bij mij past dan de controlepraktijk. Ik ben mij daarom opnieuw gaan oriënteren en gaan praten bij Avans, waar ik nu inderdaad studeer. Het is dus een behoorlijk traject geweest. Toch ben ik daar óók blij om, want ik heb nu het gevoel dat ik een goede en weloverwogen keuze heb gemaakt. Ik weet nu zeker: dit is het beroep dat ik wil uitoefenen. Dit is ook mijn advies aan anderen die overwegen om een complete switch te maken: vat deze keuze niet te licht op en doe onderzoek. Er zijn zoveel verschillende studiemogelijkheden en kantoren, dat je écht goed moet nadenken over wat je wil. Als je dat doet, gaat er zeker iemand zijn die je de kans geeft. Ik vond het zeker opvallend hoe moeilijk het uiteindelijk was om een baan te vinden, gezien de krapte op de markt. Toch zijn er binnen de Accountancy genoeg mogelijkheden om je om te scholen, maar je moet misschien wel iets harder werken om ze te vinden.

Adviseurschap en communicatieve vaardigheden

Terugkijkende op de keuzes die ik heb gemaakt, ben ik er juist van overtuigd dat mijn eerste studiekeuze en carrière mij hebben geholpen om te komen waar ik nu ben. Het heeft mij gevormd als persoon en ik weet nu precies wat ik wel en niet wil. Ik denk dat ik daardoor straks makkelijk een relatie kan bouwen met klanten en met hen mee kan denken. Op persoonlijk en communicatief vlak heb ik al zoveel geleerd, dat gaat mij van pas komen in het werk als Accountant. Ik zie mijn relatie met klanten straks echt als adviseurschap: samen kijken naar de behoeftes van de klant en daar op aansluiten. Nu sta ik nog aan het begin van mijn carrièreswitch, maar daar kijk ik al naar uit. Kortom: ik zit helemaal op mijn plek. Jij ook?