MD-traject: jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk

Via de Lansigt Academy en andere opleidingstrajecten werken we daar hard aan. Het middenkader van Lansigt nam onlangs deel aan een Management Development traject (MD-traject). Machiel Roos, Teamleider Finance & Control bij Lansigt en één van de deelnemers aan het MD-traject, vertelt hierover.

 

“Leerzaam, goed voor de onderlinge band en met een foto van de toekomst naar huis”

Dinsdag 10 oktober 2017. Het middenkader van Lansigt is op weg naar Hotel Oud London in Zeist. De start van het Management Development Traject. Centraal staat in dit traject ‘persoonlijke vaardigheden en leiderschap’. 

In de auto op weg naar Zeist denk ik na over de voorbereidingen voor de eerste dagen. De opdracht was om na te denken over mijn ontwikkeling in de afgelopen jaren, mijn drijfveren en ontwikkeling in de komende periode. Deze opdracht zorgt ervoor dat ik zeker niet zonder verwachtingen mijn auto in Zeist parkeer. De eerste twee dagen staat ‘Persoonlijke effectiviteit’ op het programma onder begeleiding van trainer Maarten van Schie van Ovt organisatieontwikkeling. 

Hernieuwde kennismaking 
We starten met een uitgebreide hernieuwde kennismaking. Aan de hand van symbolische voorwerpen vertellen we elkaar wie we zijn, wat we buiten werktijd doen en wat ons drijft. Het blijkt een verrassend goede methode om de onderlinge band te versterken en op een andere manier naar je collega’s te kijken. De sfeer is goed, we stellen ons kwetsbaar op en ik ervaar na enkele uren al een enorme groepsdynamiek. Hier krijg ik echt energie van!
 

Foto van de toekomst

Na een heerlijke lunch gaan we aan de slag met onze persoonlijke foto van de toekomst. Een blauwdruk waarin we kernachtig opschrijven wat de komende periode de ontwikkeling moet zijn van de persoonlijk effectiviteit. Wat mij aanspreekt is het praktische gehalte van de eerste dag. Af en toe luisteren we een half uur naar wat theoretische inzichten om vervolgens weer praktisch en gericht op de eigen ontwikkeling aan de slag te gaan. 
 

Ontspanning na inspanning

De eerste dag ronden we 19:30 uur af. Tijd om in te checken en mijn vrouw en kinderen te bellen. Om 20:00 uur gaan we aan tafel en genieten van een heerlijk diner. Nog even wat napraten met een biertje. Woensdag om 7:00 uur (toch wel vroeg…) sta ik in hardlooptenue in de hal van het hotel om samen met twee collega’s te gaan hardlopen. Het is nog donker buiten... een speciale ervaring om zo met twee collega’s de dag te starten. 
 

Dag 2: bokshandschoenen aan 

Bokshandschoenen aan? Ja, de trainer legt uit dat binnen organisaties onderling veel wordt gevochten. Niet fysiek, maar verbaal. De meeste mensen hebben echter geen inzicht in hun eigen persoonlijke kracht en de manier waarop ze die constructief en efficiënt kunnen inzetten in hun contact met anderen. Ze weten niet hoe ze op een respectvolle wijze met anderen kunnen ‘vechten’. Naast het plezier door deze werkvorm vind ik het knap hoe de relatie wordt gelegd tussen vechtkunst en onderlinge communicatie.
 
Het tweede gedeelte van de dag wisselen we praktische werkvormen en theoretische inzichten af. We evalueren de eerste twee dagen met elkaar en zijn eensgezind in het oordeel: leerzaam en goed voor de onderlinge band. Ik ga naar huis met mijn ‘foto van de toekomst’ en besluit deze in de praktijk te gaan brengen. Maarten van Schie gaf terecht aan: ik kan een paard naar de bron brengen, maar dat moet zelf drinken!
 
Machiel Roos, Teamleider Finance & Control