Op avontuur: de camperreis van Eline Brand, dwars door Schotland

Bij Lansigt gaan we het avontuur aan met onze ondernemers. We verzetten bergen om onze klanten echt verder te helpen. Onze medewerkers gaan daar ver in en sommigen zoeken ook buiten kantoortijd het avontuur op. Neem nou onze Eline Brand, al bijna vijf jaar een vaste waarde binnen Lansigt en sinds 1,5 jaar werkzaam als relatiebeheerder. Zij koos er onlangs voor om met een camper door Schotland te gaan crossen: “Je kan lekker doen waar je zin in hebt!”

Een echte natuurliefhebber

Eline, zelf natuurliefhebber pur sang, werd altijd al warm van de Schotse natuur, vertelt ze. “Er is zoveel te zien. Het is er wel vaak regenachtig, dus besloten we in mei en juni te gaan, zodat de kans op goed weer het grootst was. Alleen… Dat viel vies tegen. Het was heel regenachtig en we hadden eigenlijk alleen aan het begin en het einde van de vakantie mooi weer.”

Met z’n zessen door de Schotse landschappen

Die ‘we’, overigens, bestaat naast Eline uit haar moeder, broers en zussen. Met z’n zessen crosten ze door de Schotse landschappen. Waarom eigenlijk in een camper? Eline: “Op die manier ben je een stuk vrijer en kan je doen en laten wat je wilt. Bovendien hadden we van tevoren een route uitgestippeld; met een camper kun je zoveel mogelijk van het land zien.”

Gevaarlijk smalle weggetjes

Het was overigens niet de eerste keer dat de avontuurlijke Eline met de camper op pad ging. Een paar jaar geleden maakte ze, samen met vijftien anderen, verdeeld over twee campers, een rondreis door Amerika. In tegenstelling tot die reis had ze zich deze keer voorgenomen om achter het stuur te kruipen, maar dat bleek in de praktijk toch nog niet zo makkelijk. “Ja, het was wel de bedoeling, maar om én links én met een camper te rijden, was toch wel heel link. Sommige wegen in Schotland zijn zo smal dat je bijna de spiegels van je tegenligger raakt en bovendien heb je er veel te maken met vrachtwagens die langsrijden.” Het opzoeken van avontuur zit echter in de familie, want Eline’s broers kropen maar wat graag achter het stuur.

Van west naar oost

De reis begon in Edinburgh, waar de zes avonturiers met het vliegtuig landden. Daar haalden ze de camper op, waarna de reis écht kon beginnen. “We zijn vertrokken naar het westen, zodat we eerst deze kant van het land konden ontdekken. Hier hebben we ook de meeste tijd doorgebracht en kwamen we onder meer langs Loch Lomond, dat goed in de smaak viel.” Het was echter nog niks vergeleken met de Isle of Skye. Eline: “Voor mij toch wel het hoogtepunt van Schotland en het mooiste dat we daar gezien hebben.” Onder meer de watervallen en de puntrotsen lieten, ondanks de mist, een grote indruk achter.

Off-road kamperen

Eline en haar familie wilden het liefste niet op een doorsnee camping verblijven, maar juist af en toe off road kunnen om zo mooi mogelijke plekjes op te zoeken. Daarom downloadden ze een kampeer-app, waardoor ze altijd konden zien waar er overnachtingsmogelijkheden in de buurt waren. “Zo konden we kleine weggetjes opzoeken en reden we dwars over onbegaanbare wegen om zoveel mogelijk te kunnen zien.”

Voor herhaling vatbaar

De reis werd beëindigd aan de oostkust van Schotland, bij Cairgorms National Park, en met een camera vol foto’s. De Schotse natuur leverde alleen maar mooie plaatjes op, aldus Eline, die fanatiek fotografe is. Het is dan ook geen verrassing dat het ‘zeker voor herhaling vatbaar was’. “Alleen dan wel hopelijk met beter weer!” In september staat het volgende avontuur op de planning: dan gaat Eline met haar broers en zus drie weken dwars door Madagaskar trekken.