6 tips om je eerste accountancybaan door te komen

De overgang van de schoolbanken naar de werkvloer kan als een flinke schok voelen. Daarom een aantal tips van Amerikaanse accountants om de wittebroodsweken bij de eerste werkgever door te komen.

Het Amerikaanse Journal of Accountancy weet het beeldend te brengen: "In plaats van nachten doorhalen in je joggingbroek verandert het leven naar opstaan bij zonsopgang en power suits dragen." Kortom, alles verandert, maar verschillende experts bundelden hun kennis en kwamen met een lijstje tips om de beginnende accountant op weg te helpen:

  • Werk aan je soft skills. Tijdens je studie ben je vaak vooral bezig met de academische kant van het vak. Veel studenten gaan ervan uit dat de persoonlijke en professionele interactie wel vanzelf zal gaan. Maar uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat beginners die een professionele conversatie kunnen voeren, een stevige handdruk hebben en oogcontact kunnen maken een duidelijke voorsprong hebben bij sollicitaties en promoties.
  • Blijf leren. Zorg ervoor dat je zodra het kan je inschrijft voor bedrijfstrainingen. Probeer zo snel mogelijk gewend te raken aan je nieuwe collega's, nieuwe computersystemen en de nieuwe uitdagingen. Dit doe je vooral door vragen te stellen.
  • Bereid je voor op 'busy season'. Jonge accountants schrikken er soms van dat ze continu overuren moeten draaien en weekenden moeten doorwerken tijdens drukke tijden. Zorg er daarom voor dat je stress zoveel mogelijk reduceert. Werk af en toe thuis, neem een goede lunchpauze, sta vaak op van je bureaustoel, en trakteer jezelf op een goede vakantie als het drukke seizoen weer voorbij is.
  • Gebruik je tijd slim: het is makkelijk om afgeleid te raken door Facebook, Snapchat, WhatsApp, enzovoort. Hou het echter binnen de perken tijdens je werk, zeker als een klant per uur voor je betaalt. Stel bijvoorbeeld de regel dat je alleen tijdens de lunch en koffiepauzes dit soort afleiding toestaat.
  • Plan studietijd in. Maak een studiekalender, waardoor je precies weet wanneer je je bezig moet houden met permanente educatie-activiteiten.
  • Zorg goed voor jezelf. Kortom, eet gezond en sport. Het is verleidelijk om bij drukte over te stappen op junkfood en bankhangen wanneer je even vrij bent, maar dat keert zich tegen je op de lange termijn. 

Kom eens koffie met ons drinken

Wil jij weten hoe Lansigt met deze zes tips omgaat? Drink dan een kop koffie met een van onze HR-adviseursWil je alvast een voorproefje? Bekijk de vacature van Beginnend Assistent Samenstel.
 

Bron: Accountant.nl