Het is alweer twee jaar geleden dat we spraken met Tessa, Assistent Audit, over haar eerste jaar studeren aan Nyenrode en werken bij Lansigt. Nu staat ze aan de start van haar vierde collegejaar, hoog tijd voor een update! Hoe heeft ze de afgelopen twee jaar haar studie en werk ervaren? Hoe kijkt ze nu naar haar ontwikkeling en naar de toekomst? Lees het in dit blog!

Over werken en leren

Net als in het eerste jaar vind ik het nog steeds fijn om alles dat ik leer op school, in de praktijk te ervaren. Wel merk ik dat het goed plannen van mijn schoolwerk veel belangrijker is geworden, omdat zowel het werk als de vakken worden ieder jaar moeilijker. Toch kan ik met een goede planning het gewoon prima combineren en mijn weekenden vaak zelfs vrij houden!

Wat ik tegenwoordig anders doe dan twee jaar geleden, is dat ik veel optrek met een studiegenootje en echt samen met haar leer. Voor ieder tentamen maken we samen een plan en spreken we af op Teams om alles door te nemen. Dit werkt heel goed en motiverend. Daarnaast heb ik door corona natuurlijk ook veel thuis gewerkt de afgelopen anderhalf jaar. Om het toch leuk te houden en mijzelf te motiveren, ga ik soms in het weekend naar kantoor als er niemand is. Of ik ga naar de bieb. Even een andere omgeving en wat afleiding vind ik heel prettig. Je gaat toch op zoek naar manieren om het leren leuk te houden.

Studeren aan Nyenrode

Ik vind de studie nog steeds leuk. Ik heb geen idee of ik dit altijd blijf doen, maar de studie zelf bevalt mij wel heel erg. Ik heb een fijne klas waar ik me goed in voel, dat helpt ook! Inmiddels ben ik ook wel vakken tegengekomen die ik minder interessant of moeilijker vind. Financial Accounting is er zo één: veel studenten hebben moeite met dit vak en ook ik heb hem niet gehaald. Dit kan erg balen zijn, zeker als je er hard voor werkt. Daar tegenover staan gelukkig ook een hoop vakken die ik wel leuk vindt. We krijgen veel rechtsvakken en deze vind ik altijd erg interessant. De afwisseling in de semesters doet Nyenrode trouwens heel goed, er is altijd balans tussen vakken waar je veel moet leren en veel moet oefenen.

Ik ben nu wel meer aan het nadenken over de periode hierna. Ik kan over anderhalf jaar klaar zijn en vraag me af: ga ik dan gelijk door met mijn Pre-Master? Blijf ik ditzelfde werk doen? Ik had bijvoorbeeld een vak over controlling en de docent wilde ons daar ook echt enthousiast voor maken. Dan realiseer je je dat er veel mogelijk is met deze studie. Je bent eerst bezig met ieder jaar goed doorkomen, maar nu ben ik over de helft en ben ik echt bewust bezig met naar de toekomst kijken. Zo had ik laatst een summercourse waarin we werden voorbereiden op de scriptie. Dat is toch het eindstadium van je Bachelor. Een goed moment om hierover na te gaan denken.

Nog steeds een steile leercurve

Voorlopig heb ik echter nog steeds veel plezier in mijn werk bij Lansigt. Wat mij ieder jaar weer opvalt is hoeveel je blijft leren. Het blijft maar doorgaan, je ontwikkelt je echt continu zowel qua studie als op werk. Er zijn zoveel stappen om te zetten in deze sector, waardoor je steeds kleine stapjes blijft maken en nooit stilstaat. Ik ben aan het toewerken naar alweer mijn derde functie, dat vind ik heel gaaf om mee te maken.

Ik zie dit bijvoorbeeld terug in het begeleiden van collega’s. Ik begeleid nu zelf de assistenten die beginnen en op het punt stonden waar ik stond tijdens de vorige blog. Dit vind ik heel leuk om te doen. Ik merk steeds meer dat collega’s mij bellen met specifieke vragen omdat ze weten dat ik van dat onderwerp iets afweet. Zo kan ik anderen weer helpen, waar ik voorheen met name zelf hulp nodig had. Ook in de vaktechnische overleggen met alle assistenten heb ik een andere rol. Ik ben meer op de achtergrond en ik help met de casussen, in plaats van dat ik ze zelf inbreng.

Een andere rol bij de klant

Nu ik voor de derde keer bij klanten kom, merk ik hoezeer er een band is ontstaan. Ik ken de klanten veel beter en weet goed wat er speelt. Hierdoor kan ik nu echt nadenken over wat de risico’s zijn, wat we nog nodig hebben en wat we al weten. Ik ben niet meer alleen maar bezig met het uitvoeren van de werkzaamheden. Tijdens de interimcontroles kan ik zelf bepaalde gesprekken voeren, in plaats van dat ik alleen notuleer en af en toe een vraag stel. Zo ben ik echt gegroeid in mijn verantwoordelijkheid bij klanten.

Het leukste vind ik dat ik nu steeds meer ga begrijpen wat ik aan het doen ben en ga meedenken met de klant. Dat ik bezig ben met de vraag hoe ik hen kan adviseren. Ik heb meer begrip van hoe bepaalde zaken zijn ingericht. De nieuwsgierigheid naar de klanten, die ik het eerste jaar nog had, is er wel vanaf. Dit heeft plaats gemaakt voor een persoonlijke band en dat maakt het alleen maar interessanter. Ik vind het daarom ook erg jammer dat we het afgelopen jaar weinig op locatie konden zijn. De eerstejaars studenten hebben daardoor een heel andere ervaring dan ik heb gehad. Dat is zonde.

Kijken naar de toekomst

Ik ga mijn laatste jaar studie in, daarna moet ik alleen nog mijn scriptie schrijven. Ik hoop dat ik dan al mijn vakken heb afgerond zodat ik alle aandacht op mijn scriptie kan hebben. Ik heb nog twee moeilijke vakken open staan, die ik hopelijk volgend semester ga halen. Mijn doel is dan ook echt om alle vakken af te ronden voor mijn scriptie start. Daarna ga ik eens lekker een poosje op vakantie!

Bij Lansigt wil ik graag Gevorderd Assistent worden en verder groeien in wat ik nu doe. Nog meer klantkennis op doen, nog meer collega’s begeleiden. Het doel is eigenlijk dat ik over een jaar weer een heleboel nieuwe dingen kan vertellen die ik kan of heb geleerd!

Benieuwd hoe Tessa twee jaar geleden terugkeek op haar eerste jaar? Lees het hier.

Terug naar overzicht