AB Containers is in de kern een afvalcontainerverhuurder: het bedrijf zorgt voor een lege container, haalt de volle op en scheidt vervolgens het afval. Daarnaast voorzien zij ook in sloop- en grondwerk. Dit familiebedrijf groeit sterk sinds de start en krijgt daarom te maken met allerlei zaken waar collega Niels Benschop AA bij adviseert. Het gezamenlijke traject maakt dit een bijzonder verhaal. Voor ons reden om Niels in deze blog aan het woord te laten over het adviserende werk, de samenwerking met de familie Graveland en de kwesties die spelen in een groeiende onderneming.

Sparringpartner van de familie

Niels begint bij het begin, toen hij aan de slag ging als Relatiebeheerder bij AB Containers: “Ik werk sinds 2016 voor AB Containers, dat ik toen overnam van een collega. Eigenlijk hebben we vanaf het begin af aan al een plezierige samenwerking: zij houden van korte lijnen en tempo – en ik ook.” Omdat AB Containers continu in beweging is, hebben ze behoefte aan regelmatig overleg en de mogelijkheid om met elkaar te sparren over allerlei kwesties. Niels vertelt: “We zitten daarom iedere paar maanden met elkaar om tafel: vader Arie en zoon Arno, samen met hun partners Ria en Linda, en Lansigt. Als Relatiebeheerder heb ik een nauwe band met de familie en, afhankelijk van de gespreksonderwerpen, sluit ik diverse collega’s van Lansigt op het gesprek aan.”

Stevige groei leidt tot nodige investeringen

AB Containers is heel bewust bezig met de koers van het bedrijf: waar willen we naar toe en wat is hiervoor nodig? Een onderneming als deze komt tijdens dat groeiproces voor vele keuzes te staan. De familie ondersteunen bij het maken van deze keuzes, is voor Niels het leukste aan zijn vak. Want, zegt Niels: “Ze weten heel goed wat ze willen en waar ze naar toe gaan met hun bedrijf. Ik help hen hierbij door structuur aan te brengen. Met elkaar beantwoorden we vragen zoals welke investeringen op welk moment de juiste zijn en hoe deze gefinancierd worden. Je kan ze ten slotte maar één keer doen.”

Personeel, ICT en overname

Dit betekent dat er verschillende onderwerpen op tafel liggen, zegt Niels: “Arno stelt zelf een investeringsbegroting en meerjarenbegroting op, waar we vervolgens met elkaar over doorpraten. Aan mij is het de taak om te beoordelen of deze compleet is, of alle cijfers kloppen en of dit inderdaad de juiste stappen zijn om te zetten. Samen komen we tot een concreet voorstel waar de familie mee verder kan. Als we naar volgend jaar kijken, hebben we het bijvoorbeeld over forse investeringen in divers materieel, de uitbreiding van het personeel en mogelijke optimalisering van de ICT systemen die worden gebruikt. Ook is het aankomende pensioen van Arie een belangrijk gespreksonderwerp. Omdat er meerdere zaken spelen, ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden om hen verder te helpen. Ik vraag mezelf steeds af waar Lansigt verlichting kan brengen.”

Een brede samenwerking

Voor Niels zijn de regelmatige meetings net zozeer een waardevol onderdeel van de samenwerking. Het zijn intensieve besprekingen waarbij aan tafel direct stappen worden gezet maar er ook ruimte is voor het persoonlijke verhaal. Hij vertelt verder: “Als Lansigt kunnen we AB Containers helpen om keuzes te maken voor de toekomst, waarbij ik ook collega’s van andere afdelingen betrek in de besprekingen. Zo maak ik mijn eigen dienstverlening nog breder en kan ik Arie en Arno van een volledig advies voorzien.” Collega Renger Kok is daarom als fiscalist betrokken bij de opdracht en Gerard Adriaanse denkt mee over het koppelen van de ICT systemen en het verkrijgen van geschikte aanvullende managementinformatie.

Vizier op de toekomst

Ter afsluiting haalt Niels een voorbeeld rondom de personeelswerving aan, want bij groei hoort ook een groei in personeel. Hij zegt hierover: “Vorig jaar ontstond er de behoefte om extra ondersteuning op onder andere administratief gebied te creëren, iemand die naast Linda staat. Personeelswerving is echter weer een vak op zich, daarom heb ik de HR-Adviseur van Lansigt betrokken bij het proces. Dit resulteerde in een duidelijke vacature en meerdere gesprekken met geschikte kandidaten. Iedereen bij AB Containers is nog steeds heel blij met de nieuwe collega die ze vorig jaar hebben aangenomen. Ik vind het dan ook mooi om te horen dat haar takenpakket komend jaar wordt uitgebreid. Door elkaars expertise te verbinden zetten we iedere keer weer een stap vooruit.”

Terug naar overzicht