Zelfstandigheid is een groot goed bij Lansigt. Toch hoef je zeker niet alles zelf te doen. Neem onze stagiaires bijvoorbeeld, die begeleid worden door de Gevorderd Assistenten en Junior Relatiebeheerders. Rick Begeer kwam zelf bij Lansigt binnen als stagiair en is inmiddels doorgegroeid tot Jr. Relatiebeheerder. Hij vertelt waarom hij het zo leuk vindt om te doen én wat hij er zelf van opsteekt: “Fouten maken is niet erg, als je maar kunt laten zien waarom je het fout hebt gedaan.”

Zo snel mogelijk aan de slag

Wat Rick betreft gaan de stagiaires zo snel mogelijk zelf aan de slag. Hij is er heel eerlijk over: toen hij hier een paar jaar geleden binnenkwam, wilde hij niets liever. De hele dag alleen maar meekijken? Niks ervan. Die ervaring en voorkeur past hij daarom nu ook toe in de manier waarop hij de stagiaires begeleidt. “Vaak mogen ze van mij beginnen met het inboeken van bankmutaties. Ik laat ze dan zien hoe ik het doe en vervolgens gaan ze er zelf mee aan de slag. Dat is een eenvoudig karwei, maar op die manier leren ze wel hoe zo’n boeking in z’n werk gaat. Ik probeer ze door het hele jaarrekeningproces mee te nemen door het uit te leggen – en het ze vervolgens weer zelf te laten doen.”

Noteren, noteren, noteren

Vragen beantwoordt Rick met liefde, maar hij probeert de stagiaires wel aan te leren om de vragen te verzamelen: “Anders staat er iedere tien minuten iemand aan je bureau, haha.” Vrijheid is belangrijk, vindt hij, maar het is net zo belangrijk om te controleren wat je gedaan hebt. “Ik vertel ze: ‘Wat je doet, controleer het ook. En: probeer alles te noteren.’ Een foutje is snel gemaakt, zeker bij het samenstellen van jaarrekeningen. Als ze vergeten notities te maken, dan kan ik ze ook niet helpen. Die fout heb ik vroeger ook zelf gemaakt.” Lachend: “En nu noteer ik eigenlijk te veel...”

Op hun gemak stellen

Het begeleiden van de stagiaires bij Lansigt heeft Rick zelf naar zich toegetrokken. “Ik heb het zelf aangegeven: als er nieuwe mensen zijn, wil ik ze graag inwerken. Ik vind het leuk om te doen en haal er veel voldoening uit. En: je leert ze ook gelijk een beetje kennen.” Bovendien, merkt hij op, stagiaires komen vaak binnen op 18-jarige leeftijd, hebben nog nooit eerder een ‘echte’ baan gehad en gaan vervolgens vier dagen in de week iets doen dat ze nog nooit gedaan hebben. “Ik probeer ze daarom ook vooral op hun gemak te stellen.”

Mee naar de klant

Voel je je eenmaal op je gemak, dan mag je als stagiair(e) ook mee naar de klant. “Als ze een maand of twee, drie bij Lansigt binnen zijn, dan vind ik het leuk om ze ook een kijkje in de keuken te gunnen door mee te gaan naar de klant. Zo zien ze gelijk een stukje van de onderneming, in plaats van dat ze alleen de cijfers zien. De hele week op kantoor zitten is toch anders dan wanneer je af en toe ook bij de klant zit.” 

Ruimte voor extra verantwoordelijkheden

Sowieso is er bij Lansigt altijd de ruimte om extra verantwoordelijkheden op je te nemen als je dat graag wilt. Zo is Rick ook bekend als een van de IT-experts onder de Gevorderd Assistenten. In de praktijk betekent dat: “Als er vragen komen van klanten of collega’s over de boekhoud- en administratieve tools die we gebruiken, dan ben ik het eerste aanspreekpunt. Dat is ook wel handig als je nieuwe collega’s inwerkt, want dan kan ik het boekhoudpakket gelijk goed uitleggen.” Ook is Rick in Gouda de contactpersoon voor Visionplanner, een tool om bepaalde managementinformatie beter inzichtelijk te maken. Met dit programma zorgt Lansigt voor een stukje extra advies naar de klanten toe, iets dat goed aansluit bij de ambities om een nog betere sparringpartner te kunnen zijn. “Zeker in deze coronatijd merk je dat klanten andere behoeftes hebben, die verder gaan dan alleen cijfers.”

Leerkracht of accountant

Toch was het nog geen gelopen zaak dat Rick zich zou bezigen met cijfers en klanten: toen hij van het middelbaar onderwijs kwam, was de keuze tussen een studie als leerkracht of als accountant een lastige. Hij besloot toch voor de tweede optie te kiezen; cijfers zaten tenslotte al in de genen doordat zijn vader (ook) accountant is. Als je het dan zo kunt combineren, dan ben je een tevreden mens.

Benieuwd hoe Relatiebeheerder Willem van Dolder zijn werk ziet?

Terug naar overzicht