Ieder collegejaar staan collega's van Lansigt tijdens de Open dag op Nyenrode met een stand klaar om aankomende studenten te ontmoeten. In april 2018 ging Tessa Bijl, Assistent Audit, zelf naar deze dag omdat zij de keuze had gemaakt om over te stappen naar het duale traject op Nyenrode. Tijdens de Open dag sprak zij met veel kantoren, waaronder Lansigt, en wist zij; dit ga ik doen! Benieuwd hoe haar eerste jaar is gegaan? Je leest het in deze blog.

Van het HBO naar Nyenrode

Ik ben mijn studie begonnen op het HBO, maar ik merkte al snel dat ik daar niet genoeg werd uitgedaagd. Daarnaast wilde ik sowieso al graag deeltijd studeren, omdat ik wilde zien hoe het in de praktijk is. Ik vroeg me namelijk soms af wat ik precies kon met de dingen die ik leerde. Dit zorgde ervoor dat ik toch eens bij Nyenrode ben gaan kijken. Hier had ik direct een goed gevoel, de opleiding leek meer diepgang te hebben en de gesprekken met kantoren waren heel leuk. Ik heb dan ook meteen besloten om na het behalen van mijn propedeuse over te stappen. Nu zie ik alles wat ik op school leer, direct terug in de praktijk. Ik volg bijvoorbeeld het vak Auditing Beginselen en daar leer je bepaalde dingen uit te rekenen. Dat heb ik het afgelopen jaar eigenlijk al gedaan en ik heb collega’s dit ook zien doen. Of het vak Bestuurlijke informatievoorziening, dat gaat over de risico’s bij een bedrijf, kom je eigenlijk dagelijks bij klanten tegen. In ieder bedrijf zitten risico’s en die leer je door dit vak kennen. Ook het vak Cafa, wat eigenlijk gewoon boekhouden is, heb je echt nodig om je werk uit te voeren. Je controleert bepaalde boekingen en door dat vak begrijp je hoe zaken in de administratie geregeld zijn. De link naar de praktijk is dus overduidelijk en dat maakt studeren voor mij veel leuker.

Een kwestie van goed plannen

Het deeltijd studeren, wat ik graag wilde, was wel wennen aan het begin maar eigenlijk is het me vooral meegevallen. In het begin vond ik het vinden van de balans best lastig, omdat ik nog niet precies wist hoeveel tijd ik moest besteden aan het voorbereiden van een les of tentamen. Die eerste periode moet iedereen door. Uiteindelijk is het met name een kwestie van goed plannen. Soms zit je bijvoorbeeld de hele week bij een klant die wat verder weg is, dus dan moet je er rekening mee houden dat je ’s avonds moe bent en niet zoveel meer kan doen. Over het algemeen studeer ik echter vooral in de avonden, waardoor ik in het weekend vrij ben om leuke dingen te doen: ik ga graag naar feestjes met vrienden of op bezoek bij familie. Op werk krijg ik daarnaast de ruimte om bijvoorbeeld voor een tentamen extra vrij te nemen en ik vraag collega’s zeker om hulp als ik ergens moeite mee heb.

Groeien in je eerste jaar

Als ik terugkijk op mijn eerste jaar werken bij Lansigt en studeren aan Nyenrode, valt mij vooral op hoeveel ik geleerd heb en hoe snel dit gegaan is. Ik was aan het begin van het jaar best wel onzeker: alles was nieuw en spannend maar je leercurve in het eerste jaar is heel steil. Je wilt het liefst alles vanaf het begin begrijpen en geen vragen hoeven stellen, maar dat is juist belangrijk. Het is prima dat je het nog niet precies weet, ook al voelt dat soms vervelend naar een klant als je bijvoorbeeld twee keer dezelfde vraag moet stellen. Omdat je direct vanaf het begin mee gaat naar de klant, ben ik inmiddels al bij zoveel klanten geweest dat ik nu ook begrijp waar ik mee bezig ben. Je groeit daar heel snel in. Nu kan ik zelf de nieuwe starters van september weer begeleiden. Je gaat dus in een jaar tijd van iemand die zelf op alles begeleid wordt, naar iemand die al anderen al kan begeleiden en iets kan uitleggen. Dit maakt het werk meteen weer veelzijdiger en uitdagender.

Naar de klant

Dat meegaan naar de klant is meteen ook het allerleukste om te doen. Je gaat écht het bedrijf in: je krijgt altijd een rondleiding en je hebt de kans om alle processen van een bedrijf in het echt te zien. Ook als assistent ben je met de mensen en de ondernemer bezig. Natuurlijk ben je aan het werk en zit je achter je computer, maar je bent juist ook veel met de klant aan het praten. Tijdens de interim controle spreek je in een paar dagen zo met zes verschillende mensen uit het bedrijf. Hier groei je in: eerst zit je bij de gesprekken en op een gegeven moment ga je zelf vragen stellen. Zo leer je ook veel over communiceren en omgaan met mensen, want iedere klant en ieder bedrijf is anders.

Ga naar de Open dag!

Al met al kijk ik heel positief terug op het eerste jaar en ben ik blij met hoe veel ik heb geleerd, hoeveel bedrijven ik al heb gezien en waar ik nu sta. Ik heb dan ook veel zin in mijn tweede jaar! Voor mij is de Open dag op Nyenrode het begin geweest, ik raad daarom iedereen zeker aan om deze dag optimaal te gebruiken. Het is zo’n laagdrempelige manier om met kantoren in contact te komen, dat het daarna bijna vanzelf gaat. Als je tijdens de Open dag onderzoekt met welke kantoren je een klik hebt, is solliciteren veel gemakkelijker. Ga daarom bij veel kantoren langs en vraag bijvoorbeeld naar de cultuur van het kantoor, wat voor klanten ze hebben en hoe de begeleiding is. Zeker dit laatste is hartstikke belangrijk voor jou als student, want in je eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. Dit is hoe je alles in eerste instantie aanleert, dus je moet daarin goed geholpen worden. Je krijgt tijdens deze gesprekken zoveel meer informatie dan wanneer je alleen naar de website kijkt: je praat met mensen die er werken en alleen zij kunnen jou het verhaal goed vertellen. Deze dag is daar ideaal voor, dus mijn advies is: maak er optimaal gebruik van!

Benieuwd hoe het met Tessa gaat twee jaar later? Lees het hier.

Terug naar overzicht