16 maart is de Dag van de Thuiswerker. Tot en met vorig jaar een dag die bedoeld is om mensen in het zonnetje te zetten die altijd thuis werken, omdat ze niet anders kunnen. Dit is nog steeds het belangrijkste doel van deze dag, maar natuurlijk denken we tijdens deze editie van 2021 ook sterk aan de rest van Nederland (en de wereld). Want sinds precies een jaar, werken we allemaal thuis. Omdat we niet anders kunnen. Omdat we elkaar willen beschermen. Omdat we voor elkaar moeten zorgen. En ondertussen gaat het werk door en weten we bijna niet meer beter. Hoe ervaren wij dit bij Lansigt? Onze collega’s vertellen in deze blogreeks.

#ikziejou

Vorig jaar vertelde het Corona-team van Lansigt hoe zij terugkeken op de (bleek later) eerste lockdown-periode. Hoe Lansigt met de onverwachte en ongekende situatie is omgegaan. De mooie en de moeilijke dingen ervan. Ondertussen zijn we een jaar verder. Hoe hebben wij met elkaar dit jaar beleefd?

Erg wisselend, is het meest voorkomende antwoord. Het was zeker niet makkelijk en het is soms erg zwaar om alles voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant hebben we met elkaar meer de buitenlucht opgezocht en zijn in sneltreinvaart alle systemen ingericht zodat we daadwerkelijk thuis kunnen werken met z’n allen. En bewijzen we iedere dag hoeveel er mogelijk is. Alles onder het motto van ‘Ik zie jou’: ons jaarthema van 2020 én 2021.

Alle ballen in de lucht

Voor alle ouders is het veelal een kwestie van ‘alle ballen in de lucht houden’ om het thuiswerken en zorg voor de kinderen te combineren. Natascha vertelt: “Het alle ballen hooghouden is zeker niet altijd makkelijk geweest. In de tijd dat de kinderopvang dicht was zag mijn werkplek er anders uit. Maar nu de kinderen weer naar school gaan, zie ik zeker ook de voordelen van thuis werken, zoals het niet hebben van reistijd. Ik probeer deze tijd nu te besteden aan het lopen van ‘ommetjes’, en zo heb ik mooie nieuwe plekjes in mijn woonplaats ontdekt!”

Samenwerken met je kind

En soms betekent dat niet alleen samen werken met je kind(eren), maar ook samenwerken. Zoals Stephanie op een dag moest doen: “Vandaag moest de juf wachten op de uitslag van haar coronatest en kan mijn zoontje niet naar school. Gelukkig vermaakt hij zich best goed en heb ik een dealtje kunnen sluiten voor WII U en PawPatrol tijd wanneer ik moet bellen of een teams meeting heb.”

Iedere periode is anders

Marjolein: “Ik heb het afgelopen jaar per periode anders ervaren. Waren de kinderen thuis en moesten we alle ballen hoog houden, dan was dit pittig. Al hebben we ook hele fijne momenten meegemaakt door het vele thuis zijn. Mijn dochter heeft zonder zijwieltjes leren fietsen toen ik boven zat te werken. Ik werd geroepen en kon dit direct zien. Samen dit feestje vieren is bijzonder. Wat ik als heel fijn heb ervaren is dat alles georganiseerd is om thuis te kunnen werken maar dat het ook mogelijk is om indien nodig op kantoor te werken. Deze combi is voor mij ideaal! In de ochtend pas ik mijn schoeisel daarop aan.”

Lees de komende weken de andere blogs in de reeks, voor meer verhalen van onze collega's over thuiswerken in coronatijd.

Terug naar overzicht