Bij Lansigt gaan we graag het avontuur aan met onze medewerkers en de ondernemers voor wie we werken. Hoe zit dat precies op de Auditafdeling? Om dit te achterhalen praten we met Ferdi van Voskuilen, Controleleider bij Lansigt.

Nog lang niet klaar met accountancy

“Bij mijn vorige werkgever heb ik wel eens geroepen: ‘Als ik hier weg ga, dan ga ik misschien wel het bedrijfsleven in. Dan ben ik wel klaar met de accountancy.’” Inmiddels is Ferdi heel wat jaren verder én maakte hij in januari 2019 de overstap naar Lansigt. Hij is er – bij nader inzien – dan ook zeker nog niet klaar mee. Sterker nog: zijn plan voor de komende jaren ligt al klaar. “Ik vind het moeilijk om ver vooruit te kijken, maar mijn stip op de horizon is toch wel de functie van manager.”

Een bijzonder pad

Ambitieus? Misschien. Ferdi is iemand die niet stil kan blijven zitten. Kijk maar eens naar het pad dat hij de afgelopen jaren bewandelde, voordat hij bij Lansigt in de stoel van Controleleider Audit belandde. Bij zijn vorige werkgever maakte hij de stap van samenstel naar Audit: “Op een gegeven moment ging ik nadenken… Ik merkte dat ik het bij Audit, dankzij de uren vanuit de praktijkopleiding, erg naar m’n zin had én dat ik hier goed mijn ei kwijt kon. Daardoor besloot ik het toch verder in deze hoek te zoeken.”

Eerst Audit, toen samenstel…

Hij mag dan wel de switch van samenstel naar Audit gemaakt hebben, het was binnen de Audit dat Ferdi jaren geleden zijn eerste stappen in de accountancy zette. Hij liep stage bij een groot kantoor, maar werd daar naar eigen zeggen geconfronteerd met het clichébeeld dat men van stagiaires heeft. Met andere woorden: “In een hoekje zitten en je ding doen.” Hij zat hier dan ook niet op zijn plek en hij had bovendien het gevoel dat hij niet veel leerde.

…en toen weer Audit

Na zijn tweede stage in de samenstelpraktijk besloot hij in dit werkveld ook zijn carrière te starten. Daar begon hij vervolgens ook met zijn AA-studie. Die studie schreef voor dat je op een gegeven moment, binnen de praktijkstage AA, controle-uren moet maken om je titel te behalen. Toen begon het balletje te rollen… “Eigenlijk had ik daar geen zin in. Ik kwam er echter bij de eerste opdracht al achter dat het er heel anders aan toeging dan tijdens mijn eerste stage, met kleinere teams en een andere sfeer.”

En na die – veel positievere – ervaring was het cirkeltje naar de Audit weer rond. Of hij spijt heeft van die omweg? Het antwoord is een duidelijke ‘nee’. “Mensen vragen wel eens of ik, als ik dit eerder had geweten, het dan anders had gedaan. Nee, ik heb al die keuzes heel bewust gemaakt. Ik zit zelf aan het stuur van mijn eigen ontwikkeling.” Die ontwikkeling zet zich overigens stevig voort, want na het behalen van de AA-titel, studeert Ferdi nu door aan Nyenrode voor zijn RA-titel.

Een soepele sollicitatie

Ferdi loopt alweer even bij Lansigt rond – en dat terwijl hij eerst de boot nog behoorlijk afhield toen hij benaderd werd door onze recruiter. “Ik maakte toen een grapje dat ik alleen langs wilde komen als ze voor goede koffie zou zorgen, en zo geschiedde. Eigenlijk was de eerste trigger om toch op het voorstel in te gaan, het feit dat ze geen standaard verhaal ophing. Er werd gelijk gevraagd naar mijn wijndiploma’s!” Ferdi is tenslotte een gediplomeerd wijnkenner.

Ook het eerste gesprek op kantoor liep op rolletjes. “Het duurde bijna twee-en-een-half uur, maar het ging geen seconde over de functie of de rol. Het ging eigenlijk alleen maar over wie ik ben als persoon en wie mijn gesprekspartners waren. Dat is ook wat ík altijd probeer te doen in de gesprekken die ik met mensen voer: het persoonlijk maken en dicht bij mijn klanten en collega’s blijven. Mensen in de accountancy denken vaak dat wij alleen maar met cijfertjes bezig zijn, maar de klant is juist gebaat bij persoonlijk contact. Dat vind ik minstens zo belangrijk als de jaarrekeningcontrole zelf. De klantrelatie is belangrijk. Succes hangt af van wie jij bent als mens.”

Van aanspreekpunt tot aansturing

Inmiddels is Ferdi als Controleleider operationeel verantwoordelijk voor de controleopdracht. ”Concreet houdt dat in dat ik het eerste aanspreekpunt ben voor de klant als het gaat om vragen en op- en aanmerkingen, maar ook voor bijvoorbeeld het jaarrekeningdossier en het bespreken van mogelijke issues. Zelf pak ik de lastige jaarrekeningposten op en stuur ik het team aan.” Het aansturen van het team bestaat voor Ferdi onder meer uit het helpen en begeleiden van de assistenten, zoals het uitleggen van bepaalde werkzaamheden die zij voor het eerst doen.

Dat vindt hij dan ook het leukste aan zijn huidige baan bij Lansigt: “De mensen. Het in contact staan met de klant en het team en proberen om voor alle zaken die daaruit vloeien een oplossing te bedenken waar iedereen zich in kan vinden. Ik krijg er energie van als ik mensen op hun kracht kan inzetten en ze kunnen excelleren.”

Niet alleen maar met je vak bezig zijn

Ferdi heeft het inmiddels dan ook goed naar zijn zin, zegt hij. Hij is, zoals gezegd, iemand die niet stil kan zitten, een energiek type dat goed weet wat hij wil. Een van die dingen is ‘niet alleen maar met zijn vak bezig zijn’, wat in zijn geval betekent dat hij binnen Lansigt ook andere zaken oppakt. Zo gaat hij regelmatig mee naar evenementen op hogescholen of op Nyenrode, om het gesprek aan te gaan met succesvolle starters. Daarnaast is Ferdi druk met zijn rol als mentor, waarin hij jonge(re) collega’s begeleidt. Energiek én daadkrachtig. Daar houden we bij Lansigt van.

Terug naar overzicht