Accountant worden

Denk je erover accountant te worden? Goede keuze! Accountancy is een veelzijdig en uitdagend vakgebied, waarin je alle ruimte hebt je talenten te ontplooien en je ambities aan te jagen. 

Hoe word je accountant? Welke accountant opleiding moet je volgen, over welke eigenschappen moet je beschikken? Wat mag je verwachten als beginnend accountant, ra accountant en – ook niet onbelangrijk – hoe kun je jezelf vervolgens blijven ontwikkelen, op persoonlijk en op zakelijk vlak? Lees snel verder, want we vertellen je het hele wat, hoe en waarom van accountant worden. 

Ook handig om te weten: Wat doet een accountant?

Hoe word ik accountant?

Je kunt niet zomaar accountant worden. Het is namelijk een beschermd beroep. De titels van Accountant Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA) verkrijg je dan ook pas na jaren studeren en wanneer je de nodige praktijkervaring op zak hebt. 

Gelukkig hoef je niet meteen RA of AA te worden. Hier gaan een bachelorstudie en wat jaren werkervaring opdoen aan vooraf. Tijd genoeg om je volop te ontwikkelen en doorgroeien, nog voordat je je titel hebt. Let wel: dat kan niet bij ieder accountantskantoor zomaar. Bij Lansigt kun je gebruikmaken van de Lansigt Academy en van een traineeship accountancy om het vak te leren en blijven ontdekken. 

Accountant worden op latere leeftijd? Dat kan! Je kunt bijvoorbeeld eerst boekhouder worden en vervolgens doorgroeien naar accountancy. Of laat je vanuit je huidige werkveld omscholen tot accountant. Informeer gerust naar de mogelijkheden. 

Opleiding 

Ga je voor een opleiding accountancy, dan zijn er verschillende routes. Afhankelijk van welke kant jij op wilt: de samenstel- of controlepraktijk. Je kunt zowel met een havo- als een vwo-diploma op zak starten aan een accountant opleiding. Tijdens het volgen van accountancy opleidingen doe je ervaring op bij een accountantskantoor, zoals Lansigt. 

Hoe zien de verschillende routes om AA- of RA-accountant te worden eruit? Bekijk onderstaande stroomschema's:

Accountant AA worden

Accountant AA worden stroomschema

Accountant RA worden

Accountant RA worden

Eigenschappen 

Naast een relevante opleiding en ervaring in de praktijk, moet je ook over bepaalde karaktereigenschappen beschikken. Je bent nauwkeurig, goed met cijfers en niet vies van hard werken en bijleren: de wet- en regelgeving verandert continu en jij blijft daar met plezier van op de hoogte. Communiceren zit in je bloed: jij weet hoe je op verschillende niveaus en in diverse vakgebieden contact moet maken met mensen. Jij neemt geen genoegen met zomaar een opdracht uitvoeren. Integendeel: jij bent de specialist die meedenkt, strategisch te werk gaat en als volwaardig gesprekspartner fungeert. 

Wil je accountant worden bij Lansigt, dan is het bovendien belangrijk dat je niet bang bent om gebaande paden te verlaten en over een gezonde dosis ondernemerschap beschikt. Jij weet hoe je mensen en processen in beweging zet en houdt. Je hebt de ambitie om bij complexe vraagstukken betrokken te worden die je van A tot Z kunt oppakken. Je bent een out-of-the-box-denker. Een vliegende-start-maker. Een vaart-erin-houder. Een aanjager die alles over zichzelf en het accountancyvak wil ontdekken. En zo wil groeien als professional én als mens. 

Een carrière als accountant 

Je bent (beginnend) accountant geworden. Gefeliciteerd! En nu? Wat kun je verwachten van een carrière als accountant? Waar begin je en hoe groei je door? 

Meestal start je bij een accountantskantoor als Junior Accountant of Assistent Accountant binnen een samenstel- of auditteam, afhankelijk van je gekozen richting. Als starter in de samenstelpraktijk houd je je onder andere bezig met het beoordelen van belastingaangiftes OB, IB en VPB, het boeken van administraties, het samenstellen van jaarrekeningen en het opstellen van managementrapportages. Je bouwt al een eigen klantenportefeuille op en geeft je klanten actief advies. 

Als Junior of Assistent Audit in de auditpraktijk zijn je taken onder andere het inschatten van (jaarrekening)risico’s, het verrichten van controlewerkzaamheden en het opstellen van procesbeschrijvingen. Je neemt deel aan vaktechnische overleggen en kunt, als je dat wilt, een extra rol op je nemen als mentor of IT’er. In beide richtingen begeleid je ook (Beginnende) Assistenten, afhankelijk van je ervaring. 

Begin je bij Lansigt, dan is je carrière vanaf het begin helemaal van jou. Je denkt breder dan je functieomschrijving en wilt niet alleen groeien als professional, maar ook als mens. Per slot van rekening werk je graag, maar leef je ook graag. Wat zijn jouw ambities? Vertel het ons. Samen jagen we ze aan en houden we ze springlevend. 

Doorgroeien in accountancy 

Accountancy is een uitdagend en veelzijdig vakgebied waarin je allerlei rollen en functies kunt vervullen. Als accountant heb je dan ook verschillende wegen om te bewandelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om AA of juist RA te worden. Tjerk werkte op beide afdelingen en heeft uiteindelijk zijn keuze gemaakt. De levensweg binnen het beroep accountant ziet er als volgt uit: 

Samenstelpraktijk

  • Beginnend Assistent Accountant
  • Assistent Accountant
  • Gevorderd Assistent Accountant
  • Junior Relatiebeheerder Samenstel
  • Relatiebeheerder Samenstel
  • Accountant Administratieconsulent (Accountant AA)

Controlepraktijk

Waar jouw ambitie ook ligt, blijven groeien kan altijd. Sterker nog: als accountant moet je altijd blijven leren en aan je PE-portfolio werken. Wetten en regels veranderen vaak, aan jou de taak om constant op de hoogte te blijven. Gelukkig zijn er tal van opleidingen en cursussen beschikbaar om dat te doen. Ook draagt je groeiende ervaring bij aan je ontwikkeling. En misschien wil jij je kennis als accountant wel combineren met een ander vakgebied, zoals pensioen- of belastingadvies. Een beetje accountantskantoor gaat graag met je in gesprek over jouw ambities en reikt je ook nog eens concrete tools en handvaten aan om deze te realiseren. 

Bij Lansigt doen we dat bijvoorbeeld door middel van onze eigen Lansigt Academy. Een accountancy opleiding- en ontwikkelprogramma dat elk accountancy talent uitdaagt. Ongeacht ervaringsniveau of ambitie. We hebben een scala aan opleidingsactiviteiten, zodat jij jezelf als accountant – beginnend of gevorderd – elke dag met succes opnieuw uitvindt. En geen zorgen, want binnen de drie routes heb je alle vrijheid om op jouw manier te groeien. Plus: die route is maar het begin!

Accountant worden bij Lansigt

Nu je concreet weet hoe een carrière als accountant begint en ontwikkelt, resteert de vraag: ben jij die aanjager die erbij hoort? Bekijk welke vacatures accountancy wij op dit moment hebben openstaan en solliciteer direct. Geen functie die jou aanspreekt? Stuur dan gerust een open sollicitatie. We kijken ernaar uit samen met jou ambitieuze dromen waar te maken.