Kennis delen, elkaar stimuleren en doelen stellen voor het komende jaar. Ben jij er volgend jaar bij? Lees hier het verslag van onze Fiscalistendag door Arjan Lodder.

Als je bij Lansigt aan de slag gaat bij Team Fiscaal, kom je elk jaar met je fiscale collega’s bij elkaar voor een bijzondere meeting. Niet op één van onze kantoren in Gouda, Barendrecht of Alphen aan den Rijn, maar op een mooie locatie elders. Op deze Fiscalistendag bespreek je de laatste ontwikkelingen op fiscaal gebied, trends in de belastingwereld en de doelen van Team Fiscaal binnen Lansigt. 

Doelstellingen Team Fiscaal 

Het programma van de Fiscalistendag varieert elk jaar, maar er zijn een paar terugkerende items. Zoals de lange termijn doelstellingen van Team Fiscaal. Aan de hand van een balanced scorecard bekijken we waar we staan en waar we naartoe moeten. Wat we hierbij zeker niet uit het oog verliezen, zijn de persoonlijke doelstellingen. Welke specialismen op de afdeling moeten we verder ontwikkelen en hoe gaan we dat doen? 
 

IT-ontwikkelingen 

Dit jaar stonden ook de IT-ontwikkelingen binnen fiscaal op het programma. Een hot item, dat op het moment in elk vakgebied actueel is. Hoe gaan wij, de fiscalisten, dat uitrollen? Intern binnen Lansigt, maar ook naar klanten toe? Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de aangifte inkomstenbelasting, die soms al bijna volledig vooraf is ingevuld door de belastingdienst? En wat doen we met standaard overeenkomsten, die online makkelijk te verkrijgen zijn, maar niet goed toegesneden zijn op de persoonlijke situatie van een klant? Op de Fiscalistendag proberen we een antwoord te formuleren op dergelijke vragen. 
 

Input van buiten de muren

We praten niet alleen elkaar bij, ook een externe spreker kan een bijdrage leveren aan het programma. Dan gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als ethiek of de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Hoe ga je als belastingadviseur om met een klant die de belastingregels ‘soepel’ hanteert? Faciliteer je hem of haar daarbij? Raad je het af? Zeg je de klantrelatie op? En… wat is ‘soepel’ eigenlijk? 
 
Zeker met alle nieuwe wetgeving van tegenwoordig zijn dat zeer zorgvuldige overwegingen. Fiscalisten hebben zich uiteraard te houden aan de wet, maar de klantrelatie wil je niet beschadigen. Je bent namelijk niet alleen een adviseur, maar ook een vertrouwenspersoon. En dat vertrouwen, daar hoort een geheimhoudingsplicht bij.
 

Nieuw pakket voor financiële planning 

Het laatste inhoudelijke onderwerp van deze dag is een nieuw pakket dat we gebruiken binnen Lansigt. Het is speciaal bedoeld om de financiële planning voor een klant in kaart te brengen. Stel, een klant wil op zijn 65e stoppen met werken, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat hij of zij voldoende inkomen heeft om goed te kunnen blijven leven? 
 
Met dit programma brengen we dat op een mooie, presenteerbare wijze in kaart. Eén van de collega’s heeft het pakket tot de bodem uitgeplozen en vertelt ons hoe we het moeten gebruiken en hoe we het kunnen uitrollen binnen Lansigt. Uiteindelijk moeten de accountants en relatiebeheerder er wel gebruik van gaan maken, natuurlijk. 
 

Zit jij er volgend jaar bij? Solliciteer! 

Aan het eind van de dag dineren we samen en leren we elkaar nog wat beter kennen. Zo sluiten we een leerzame en gezellige dag af. Ben jij de volgende keer één van de deelnemers aan onze Fiscalistendag? Bekijk hier onze vacatures en solliciteer direct! 
Terug naar overzicht