Vennoot Sjaak Lagerwerf kent Arjen Barto al ruim dertig jaar, al ver voor Arjen zijn containerbinnenvaartbedrijf Pro-Log opzette en tot een succes maakte. Tegenwoordig doet Lansigt alle financiële zaken voor Arjen: jaarrekening, fiscaal advies, loonverwerking, verkoop van aandelen, maar ook privézaken. Sjaak: “Ik ben zijn trusted advisor. Het leven van een ondernemer kan eenzaam zijn, maar met mij kan hij alles delen.”

Een van Sjaaks eerste klanten was Mercurius Shipping Group. Hier leerde hij in 1988 Arjen Barto kennen. “Hij was toen nog in loondienst, net van school af. Ik zat drie maanden per jaar bij Mercurius op kantoor om de jaarrekening rond te krijgen, dus ik leerde hem goed kennen als een soort collega.” 

In 2004 begon Arjen voor zichzelf. Hij nam een aantal containerbinnenvaartschepen van zijn oude werkgever in beheer en startte Pro-Log. “Ik vond het spannend toen hij voor zichzelf begon,” vertelt Sjaak. “Hij had eerder al de kans gekregen om te participeren in Mercurius, maar dat paste niet. Ik vroeg me af of hij niet liever in loondienst zou werken. Maar ik zat ernaast: hij heeft zich ontwikkeld tot ondernemer pur sang.”  

>Sterke zelfreflectie

Pro-Log is uitgegroeid tot een grote nationale speler in de containerbinnenvaart. De kracht van het bedrijf zit hem in het netwerk: Pro-Log legt de connectie tussen de klant die iets wil vervoeren, de schipper die het vervoert en de terminal waar de overslag plaatsvindt. Sjaak heeft veel lof voor de kritische houding die Arjen aanneemt als het gaat om ondernemen.  

“Ik maak hem qua ondernemerschap niets wijs. Dat heeft hem zo ver gebracht denk ik. Hij vraagt zich bijvoorbeeld regelmatig hardop af hoe hij de toegevoegde waarde van zijn bedrijf als schakel in de logistieke keten kan verbeteren. Ik denk dat hij de waarde van zijn werk onderschat, maar zie het als een kracht dat hij zo sterk op zichzelf reflecteert.” 

Financiële operaties

Naast de eigen werkzaamheden helpt Pro-Log startende binnenvaartondernemers. Als Arjen potentie ziet in een jonge ondernemer, dan helpt hij hem om de financiering van zijn eerste schip rond te krijgen. Sjaak is nauw betrokken bij deze aangelegenheden. “Meestal worden wij accountant en adviseur van de nieuwe ondernemer,” legt Sjaak uit. “Dan wordt er in ieder geval goed naar de financiën gekeken.” Hij lacht. “Maar we checken natuurlijk ook de prognoses waarmee Arjen de starter heeft verleid!” 

>Dierbare klant

Arjen Barto en Pro-Log zijn Sjaak erg dierbaar. “Ik heb aardig wat expertise in de scheepvaartbranche en ik heb veel ‘waterklanten’, maar het gebeurt niet vaak dat je de hele levenscyclus van een onderneming meemaakt en bij elke stap kunt meedenken,” zegt hij. “Arjen is een mooie klant en een plezierig persoon. Ik hoop nog lang met hem te werken.” 

Meer lezen over hoe Lansigt helpt met accountancy en advies? Lees dan verder in deze blog.

Terug naar overzicht