Iedereen bij Lansigt heeft een mentor en veel collega’s hebben ook een mentee. Het mentorschap is een belangrijk onderdeel van het opleidingshuis binnen Lansigt, om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Relatiebeheerder Myrna Hoogervorst AA heeft haar schare aan mentors en mentees wel gehad. “Ik geef graag richting aan starters, maar ik leer zelf ook nog elke dag!”

Als pas afgestudeerde kwam Myrna bijna 10 jaar geleden binnen bij Lansigt. Inmiddels is ze Relatiebeheerder en heeft ze de titel van Accountant-Administratieconsulent behaald. “Mede dankzij mijn mentoren,” zegt ze stellig. “Ik kon met alle vragen bij hen terecht.”

Myrna’s mentoren hielpen haar met hun ervaring en kennis, bijvoorbeeld hoe ze met verschillende klanten om moest gaan. “De een roept hard dat die nú de jaarcijfers wil en de ander wil alle details weten. In het begin was dat zoeken: hoe ga je daarmee om?”

Vinger aan de pols

Inmiddels is Myrna zelf ook mentor van drie Beginnend en Gevorderd Assistenten. Ze polst regelmatig hoe het met hen gaat: “Lopen ze vast op bepaalde werkzaamheden? Gaat het goed met de studie? En hoe bevalt de samenwerking met collega’s? Zo bouwen we een vertrouwensband op.”

Hoe vaak ze met elkaar om tafel zitten hangt af van de behoefte van de mentee. “Eens per maand vind ik een mooi gemiddelde, maar het kan ook vaker of minder vaak. Eigenlijk maakt het niet uit, want Lansigt heeft een opendeurenbeleid. Ze kunnen altijd bij me terecht. Tijdens een mentorgesprek geven we de zaken die spelen vooral concrete invulling.”

Mentor groeit mee

Elk jaar evalueert Myrna ook haar eigen mentorschap: is zij zelf nog wel de juiste persoon om haar mentees verder te helpen? “Wil iemand zich bijvoorbeeld ontwikkelen op een bepaalde expertise, dan kan hij of zij natuurlijk het beste bij de specialist op dat gebied terecht.”

Een mentor is in principe altijd iemand met een hogere functie, die niet je eigen leidinggevende is. Myrna wisselde daarom van mentor, nadat ze haar accountantstitel behaalde. “Hij heeft me in de jaren van mijn praktijkopleiding enorm geholpen, maar met mijn titel was het tijd voor een nieuwe focus. Ik heb daarom nu een partner als mentor. Eén keer per kwartaal praten we over waar ik sta en wat ik wil.”

Zelf de kar trekken

Er is binnen Lansigt veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en het mentorschap hoort daarbij. Het is een belangrijk onderdeel van Lansigt als opleidingshuis en geeft medewerkers de kans om in een veilige omgeving hun ambities te formuleren. “Als junior had ik bijvoorbeeld mijn handen vol aan mijn eerste klantenportefeuille,” vertelt Myrna. “Maar na verloop van tijd voelde ik mijn drive verminderen. Het is soms goed om op je tenen te lopen. Dus ik kaartte dat aan bij mijn mentor en kreeg nieuwe klanten.”

Zo verwacht Myrna ook van haar eigen mentees dat zij zelf de kar trekken. “Als mentor wil ik in alles faciliteren, maar het eigenaarschap voor de ontwikkeling ligt bij de mentee: die moet het initiatief nemen.”

Terug naar overzicht