De één komt van een groot kantoor. Hij werkt al ruim tien jaar bij Lansigt en is inmiddels partner. De ander komt van een klein kantoor en is sinds 2018 bij ons in dienst. We zetten Robert Bioch, partner en werkzaam op de Audit, en Willem van Dolder, Relatiebeheerder van team samenstel, met elkaar aan tafel. Wat doet Lansigt voor de ontwikkeling van de medewerkers in het algemeen en van deze mannen in het bijzonder?

Ondernemingsdrang en partners met de voeten in de klei

Robert trapt af: “Ik kwam van een groot kantoor, een Big-4 speler. Het grootste verschil toen was dat er bij Lansigt nog helemaal geen Audit-praktijk bestond! Die hebben we dus vanaf de grond opgebouwd. Iets anders dat mij direct opviel, is de ondernemingsdrang van het vennotenteam. Hier mag je je eigen ideeën pitchen bij de klant, dat is geen probleem. Dat ondernemende, dat maakt het hier na tien jaar nog steeds leuk. Als partner run je eigenlijk je eigen bedrijfje, met een enthousiast team en een afwisselende klantportefeuille.”

Willem is na 16 jaar bij een kleiner kantoor overgestapt naar Lansigt. “Ik was veel hetzelfde aan het doen. Bij een klein kantoor doe je veel zelf en heb je minder expertise in huis. Bij Lansigt is veel meer kennis, kun je meer sparren met collega’s en heb je specialisten die je voor allerlei kwesties kunt inschakelen. Wat ook erg leuk is: de partners staan gewoon naast je. Iedereen staat met zijn voeten in de klei.” Willem herkent zich in het beeld dat Robert schetst over het enthousiaste team en de kansen die je krijgt: “Onderling heerst hier een hele goede sfeer. Je wordt uitgedaagd om zaken op te pakken. Ideeën worden gewaardeerd en je krijgt een schouderklopje bij goed werk. ”

Vaktechnische ontwikkeling, groei en persoonlijke effectiviteit

Bij Lansigt wordt er veel geïnvesteerd in ontwikkeling. Dat is iets wat zowel Robert als Willem constateren. Willem: “Er is veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Dat valt me echt op. Niet alleen op vaktechnisch gebied, maar ook juist op het persoonlijke vlak.“ Persoonlijke effectiviteit is daarbij heel belangrijk, vindt Willem. “Het is zo belangrijk hoe je over komt bij de klant. Daar is hier veel aandacht voor.”

Robert: “Klopt, en het mooie hier bij ons op audit is: veel mensen komen van grotere kantoren. De professionaliteit is heel hoog. De lijnen zijn echter ook ontzettend kort! Dus met een overname onderzoek trekken we gewoon samen op met Fiscaal en werken we echt als een team aan de opdracht. De klant merkt dat, die wordt ook door een vast team bediend en ziet niet steeds wisselende gezichten.”

Niet gek dus, gaat Robert verder, dat ook voor gezamenlijke groei veel aandacht is. “Ik neem bijvoorbeeld deel aan een management development traject, een proces van anderhalf jaar. Hierin werken we met een groep van circa 20 personen aan social skills, beter leidinggeven en coachende vaardigheden. Ook strategie komt aan bod en intervisie tussen medewerkers onderling. Zo groei je als groep.”

LOF: De Lansigt Ondernemersfocus

Willem vertelt: Op samenstel zijn we heel erg bezig met de Lansigt Ondernemersfocus, afgekort LOF. Dat betekent dat we de ondernemer centraal zetten, we sparren met de ondernemer. We hebben de beschikking over realtime cijfers. Dat is zo’n belangrijke ontwikkeling: de verschuiving van traditionele accountant naar adviseur. Dat speelt bij Lansigt enorm. In elke training en speech wordt het benadrukt. Het is een mentale omslag die we als organisatie doormaken.”

“Hoewel het toch ook wel in het DNA van dit kantoor zit,” vindt Robert. “Het ondernemende, het creatieve en het meedenken met de klant, bedoel ik.”

Vaktechnisch Overleg op alle niveaus

De aandacht voor ontwikkeling uit zich ook op andere manieren bij Lansigt, vertelt Willem: “Op mijn eerste dag kon ik direct aanschuiven bij een vaktechnisch overleg. Die VTO’s heb je regelmatig en houden je op de hoogte.” VTO’s zijn er op alle niveaus: voor de assistenten, de juniors en de relatiebeheerders en meer ervaren mensen.

Robert vervolgt: “Er zijn ook multi-disciplinaire VTO’s. Dan kun je aanschuiven als je erbij betrokken bent. Bijvoorbeeld op transaction services, waar de overname-onderzoeken en waardebepalingen worden gedaan. Voor het audit team zijn er daarnaast startersdagen, wanneer nieuwe collega’s en ervaren mensen samenkomen. Op die dagen staat de vaktechniek centraal, maar ook onze Lansigt-manieren komen aan bod. Hoe gaan we met elkaar om, hoe ziet een dossier er bij ons uit? Die dagen leveren waardevolle ontmoetingen op.”

“Dit is op zich niet uniek voor Lansigt, natuurlijk. Toch investeert Lansigt veel in ontwikkeling en teambuilding. Er zijn veel in-company trainingen. Daarnaast is er aandacht voor leuke dingen, zoals jubilea.” Dat kan Willem beamen: “Ik zit hier nu vier maanden en heb al drie teamuitjes of jubilea gehad!”

Toekomstperspectief voor beiden

Hoe zien Robert en Willem de toekomst? Ook daarin klinkt één woord door: ontwikkeling. Voor de één met name op persoonlijk vlak, en voor de ander voor Lansigt als geheel. Willem: “Ik wil me natuurlijk ontwikkelen. Een meer divers klantportfolio beheren, kijkjes in andere keukens nemen. Mij sterk ontwikkelen in de adviesrichting.”

Robert: “Voor mij is de audit afdeling in Alphen heel interessant. Ik wil dat verder uitbouwen, een stuk leiding geven. Daarnaast wil ik Lansigt in Nederland op de kaart zetten als top-30 kantoor qua omvang en relevantie. Met mooie bedrijven om voor te werken.” Toch zit bij Robert ook de Lansigt Ondernemersfocus er goed in: “Ik wil graag meer sparren met ondernemers, out of the box denken. Processen en culturen stroomlijnen. Dat, in combinatie met het menselijke aspect, is toch het mooiste wat er is, uiteindelijk.”

Willem kan dat alleen maar beamen: “Ik ben ooit begonnen met accountancy voor de cijfers. Maar, het klantcontact, dat is het leukste van het vak.”

Kom ook naast ons en de ondernemer staan

Wil jij ook naast de ondernemer staan en een brede, adviserende rol vervullen? Kijk welke vacatures we hebben openstaan. Of lees eerst meer over de verschillende vakgebieden bij Lansigt. We gaan ook graag met jou aan de slag om je professionele en persoonlijke doelen te bereiken!

Terug naar overzicht