Accountancy

Accountant – dat woord kent iedereen wel. Maar wat doet een accountant eigenlijk? Waar houd je je binnen het vakgebied accountancy allemaal mee bezig? En: is dat voor jou weggelegd? Ben jij die aanjager waar het vak om vraagt?

Als je je voor het eerst verdiept in wat accountantwerk inhoudt, of als je interesse hebt in een baan in de accountancy en meer wilt weten over de mogelijkheden, zit je hier goed. Lees verder voor alles wat je moet weten over het vak accountancy en het beroep van accountant.

Wat is accountancy?

Accountancy is een vakgebied waarin je je bezighoudt met in kaart brengen van de financiën van jouw klanten. Bij Lansigt zijn dit voornamelijk mkb-bedrijven en hun DGA, in een breed scala aan branches. Het opstellen van de jaarrekening en andere rapportages is daarbij pas het begin. Veel belangrijker is jouw rol als adviseur op allerlei gebieden. Je fungeert als klankbord en coacht jouw klanten in de ontwikkeling van hun onderneming. Je kennis is groot, zodat je zowel startende als door de wol geverfde ondernemers bijstaat met (groei)advies op maat en zij hun ambities kunnen aanjagen.

Accountancy-teams: samenstel en audit

Juist omdat accountancy zo’n veelzijdig en uitdagend vakgebied is, hebben we bij Lansigt verschillende teams die zich hiermee bezighouden: Team Samenstel en Team Audit (controle). Je werkt in deze teams hoofdzakelijk in de Randstad, met veel vrijheid in het organiseren van je eigen werk en voldoende ruimte voor alles waar jij privé energie van krijgt. Teamwork voor de lange termijn. In beide teams werk je daarnaast samen met specialisten op gebied van belastingadvies, HR, loonadministratie en bedrijfsfinanciering.

Binnen de accountancy kennen we twee soorten accountants: Accountant Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA). De eerste werkt binnen de samenstelpraktijk, de tweede in de controlepraktijk (Audit). Beide ‘takken van sport’ vragen om een specifiek opleidingstraject en omvatten een bepaald deel van het accountantsvak.

Op deze pagina gaan we verder in op wat het betekent een samenstel-accountant te zijn. Heb jij vooral interesse in de controle en ga je naar Nyenrode, of studeer je al voor RA? Kijk dan voor meer informatie bij het vakgebied Audit.

Wat doet een accountant?

Als accountant ben je nauwkeurig, goed met cijfers en breed georiënteerd. Je bent niet vies van hard werken en bijleren: de wet- en regelgeving verandert continu en jij blijft daar met plezier van op de hoogte. Ook kun je eenvoudig op verschillende niveaus en in diverse vakgebieden contact maken met mensen. Communiceren zit in je bloed, waardoor je een echte adviseur voor je klant bent. En dat is belangrijk, want als samenstel-accountant houd je je niet alleen maar met cijfers bezig. Integendeel: je bent een trusted advisor voor je klanten en helpt hen samen hun ambities aanjagen.

Taken als Accountant AA

Wat doet een accountant binnen de samenstelpraktijk? Als Assistent Accountant omvatten jouw taken onder andere:

 • Managementrapportages opstellen;
 • Administraties beoordelen en boeken;
 • Belastingaangiftes OB, IB en VpB opstellen;
 • Geconsolideerde jaarrekeningen samenstellen;
 • Beginnende Assistenten begeleiden, afhankelijk van je ervaring.

Dit zijn taken die je al vanaf het begin uitvoert. Wist je trouwens dat je al met een havo- of vwo-diploma aan de slag kunt in ons samenstelteam? Je combineert dan jouw hbo Accountancy met een deeltijdfunctie bij Lansigt en brengt zo direct alles wat je leert in de praktijk via een traineeship. Meer over opleiding en de Lansigt Academy vind je verder op de pagina.

Heb je alle papieren al op zak? Dan ben je klaar om de stap naar Relatiebeheerder te zetten. In die functie ben je het aanspreekpunt voor je eigen klantenportefeuille in het mkb en adviseer jij jouw klanten op allerlei gebieden. Je geeft leiding aan de samenstelopdrachten en bent verantwoordelijk voor de juiste afronding van de jaarrekening. Uiteraard begeleid je assistenten en speel je een actieve rol in hun ontwikkeling.

Waarom wil je accountant zijn bij Lansigt?

Jij weet hoe je mensen en processen in beweging zet en houdt. Jij bent een echte aanjager. Een aanjager van je eigen groei. Jij maakt graag je eigen keuzes, want bij Lansigt is je carrière helemaal van jou. Ook als je breder denkt dan je functieomschrijving. Je wilt niet alleen groeien als professional, maar ook als mens en wij ondersteunen je daarin bij elke stap. Met een op maat gemaakt opleidingshuis, persoonlijke mentor, continue groeimogelijkheden en een inspirerende werkomgeving, bieden we jou de kans om je volledige potentieel te benutten.

Samen ambitie aanjagen. Dat is onze belofte, die we graag waarmaken met talentvolle, ondernemende professionals zoals jij. Het is onze missie om ambitie springlevend te houden. Jouw ambitie én die van onze klanten. Wij kijken liever vooruit dan achterom. Naar dromen en kansen. Naar uitdagingen en oplossingen. Met als doel groei en ontwikkeling aan te jagen. Want daar draait succesvol ondernemen om.

Meer nodig om je te laten overtuigen? Lees nóg 5 redenen om voor Lansigt te kiezen.

Accountancy beginselen en onze kernwaarden: DOE

Er zijn een aantal fundamentele beginselen waar je in de accountancy aan moet voldoen. Dit geldt voor iedereen, ongeacht rol of ervaringsniveau. Voor deze beginselen, die door de NBA zijn opgesteld, leg je officieel de eed af na het behalen van je AA- of RA-titel. Het gaat om de beginselen professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid. Als accountantskantoor hebben wij al deze beginselen hoog in het vaandel staan. Zo hoog, dat we ze zelfs laten terugkomen in onze kernwaarden: Dichtbij, Onderzoekend en Energiek.

 • Dichtbij: Wij voelen ons nauw verbonden met onze medemens en de omgeving waarin we leven. Hier gaan we respectvol en met zorg mee om. Wij zijn betrokken bij onze klanten en willen van dichtbij meemaken wat er speelt. Door hun drijfveren en ambities te doorgronden kunnen we zij aan zij ondernemen.
 • Ondernemend: Wij zijn nieuwsgierig en leergierig als het gaat om nieuwe kennis en bijbehorende kansen. Wat komt er op onze klanten af, welke markttrends zijn interessant en welke strategie past daarbij? Het zijn die vragen waar we energie van krijgen.
 • Energiek: Wij houden van ons werk. Dat zorgt voor teamgeest en enthousiasme. We geven onszelf voor de volle 100% en stellen hoge eisen aan de kwaliteit van ons werk. We hebben lef, verantwoordelijkheidsgevoel en een kritische blik als dat nodig is. Denken combineren we altijd met doen.

Team Samenstel bij Lansigt

Samen met bijna 200 gedreven collega's, willen wij als breed accountancy- en advieskantoor de beste adviseur voor onze klanten in het groot mkb zijn. Team Samenstel is verdeeld over alle drie onze vestigingen (Alphen aan den Rijn, Gouda en Barendrecht) en werkt met lokale klanten in verschillende branches. Je komt op elke locatie terecht in een team van zo’n 15 à 30 enthousiaste, ambitieuze professionals net als jij.

Wat voor ieder team geldt: je hebt een hele brede rol en werkt vaak heel nauw samen met de klant. Je verzamelt stukken voor de jaarrekening en groeit bovenal in jouw rol als  vertrouwenspersoon en adviseur van je klant. Vanaf je eerste dag bij Lansigt word je opgeleid om iedere klant te kunnen adviseren. Zo help jij hen een antwoord te vinden op vragen zoals: is de administratie efficiënt ingericht en geeft deze de juiste managementinformatie? Waar wordt nu precies het geld mee verdient en hoe richten we het verdienmodel daar optimaal op in? En wat betekent dat voor de financiële toekomst van de onderneming?

Lansigt Academy

Als accountant heb je een uitgebreid opleidingstraject te volbrengen, tot je die felbegeerde titel achter je naam mag plaatsen. Om Accountant AA te worden studeer je na je hbo Accountancy door met een post-hbo en praktijkstage. Registeraccountant worden vraagt een universitaire mastergraad, post-master en praktijkopleiding. En daarna ben je nooit uitgeleerd, want iedere accountant moet jaarlijks een PE-portfolio bijhouden, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het vak.

Wij stimuleren onze klanten graag om vooruit te kijken, te blijven dromen en vast te houden aan hun doelen en ambities. Logisch dus dat we dat ook bij jou doen. Met onze Lansigt Academy helpen wij jou jouw ambitie aan te jagen. Zo bieden we je nog meer opleidingsmogelijkheden naast bovengenoemde studietrajecten. Je vindt in de Lansigt Academy alles op gebied van persoonlijke ontwikkeling, het bijhouden van je PE-portfolio en vaktechnische begeleiding. Als Beginnend Assistent krijg je training on the job, om zo snel mogelijk de kneepjes van het vak te leren. Als ervaren Relatiebeheerder doe je mee aan intervisies, om een nog betere adviseur te worden.

Wat kun je onder meer verwachten van de Lansigt Academy?

 • Trainingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden;
 • Casusbijeenkomsten en intervisie;
 • Begeleiding door een praktijkmentor (training on the job);
 • Inhoudelijke leergangen, samen met je collega's van Fiscaal en Audit.

Ontdek de Lansigt Academy >

Accountant worden: iets voor jou?

Na het lezen van deze pagina heb je hopelijk antwoord op de vraag: Wat doet een accountant? Overweeg je na het lezen van deze pagina om het vakgebied in te stappen? Goede keuze! Misschien weet je al zeker dat je aan de slag wilt gaan als accountant. Misschien wil je je eerst nog verder oriënteren. Waar je ook staat in je carrière, wij denken graag met je mee. Duik erin via de button hieronder of bekijk alvast welke route je moet bewandelen om accountant (AA of RA) te worden.

Alles over accountant worden >

Route naar Accountant AA

Accountant AA worden stroomschema

Route naar Accountant RA

Accountant RA worden stroomschema

Toekomstperspectief

Hoe ver wil je komen? Die vraag stellen wij onszelf, onze klanten én onze medewerkers regelmatig. Ben jij die doorgewinterde aanjager die groot denkt, maar graag klein organiseert? Die klanten met doordacht advies in beweging houdt en inspeelt op hun actuele behoeften? Die collega’s inspireert en coacht in hun ontwikkeling? Met een passie voor de oplossingen van morgen?

Binnen Lansigt sturen, begeleiden en trainen we je zo goed als we kunnen in je groei, tot aan je AA-titel én verder. We bieden je een mooie werk-privé balans, zodat je als persoon genoeg ruimte hebt jezelf ook buiten de werkvloer te ontplooien. Wij bieden je de faciliteiten, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver je wilt komen. Zodat je blijft groeien, als mens en als professional.

Accountancy vacatures bij Lansigt

Heb je een goed beeld gekregen van wat accountancy is en wat een accountant doet? En wil je het liefst bij Lansigt aan de slag? Bekijk dan meteen onze vacatures accountancy. Mocht je nu niet direct het resultaat krijgen dat je zoekt, stuur dan gewoon een open sollicitatie. Wij houden er wel van als jij initiatief toont in het aanjagen van jouw ambitie.