Audit

Wat is een audit? En wat doet een auditor accountant precies? Als je geïnteresseerd bent in audit of het jouw ambitie is auditor te worden, zit je bij Lansigt goed. We vertellen je alles wat je moet weten over het vakgebied audit en wat werken als auditor of audit accountant inhoudt.

Bij Lansigt ben je onderdeel van Team Audit. Jullie vormen een groep enthousiaste en betrokken aanjagers, van Beginnende Assistenten Audit tot Registeraccountants, die allemaal nauwkeurig zijn en een breed interessegebied hebben. Je gaat aan de slag met het uitvoeren van audits, het afgeven van een controleverklaring of het in kaart brengen van bedrijfsrisico’s. Je werkt aan én voor een eigen, veelzijdige klantenportefeuille, vol ambitieuze ondernemers binnen het mkb.

Dat allemaal terwijl je deskundige begeleiding krijgt en je kunt blijven ontwikkelen, als mens en als professional. Tot aan je RA-titel aan toe én verder! Bijvoorbeeld met deelname aan onze Lansigt Academy. Zo stimuleren wij jou jouw ambities aan te jagen. Zodat jij die van jouw klanten kunt helpen aanjagen. Meer weten over een carrière als auditor bij Lansigt? Hieronder lees je het allemaal.

Wat is audit?

Audit is een brede term waaronder vele disciplines en expertises kunnen worden samengevat. Binnen de accountancy verstaan we onder audit de afdeling of expertise van het controleren. Zoals de controle van de jaarrekening. Vandaar dat de afdeling audit bij sommige bedrijven ook wel de afdeling controle wordt genoemd, en dat functies zoals controleleider of controlerend accountant binnen het vakgebied audit vallen.

Maar audit gaat veel verder dan dat. In ieder geval als je het aan ons vraagt. Wij vinden dat audit draait om het verschaffen van inzicht en zekerheid. We kijken liever vooruit dan achterom. Naar dromen en kansen. Naar uitdagingen en oplossingen. Met als doel de ambities van onze klanten aanjagen en springlevend houden.

Wat is een audit? 

Bovenstaande is een antwoord op de vraag ‘wat is auditing’ – het vakgebied – maar wat is een audit precies? Een audit is periodieke (meestal jaarlijkse) controle van systemen, processen en/of producten. Het laten uitvoeren hiervan is verplicht voor ondernemingen die aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals wanneer ze in twee opeenvolgende jaren een netto omzet hoger dan 12 miljoen euro realiseren. Deze professionele controle kan alleen uitgevoerd worden door accountantskantoren met een AFM-vergunning. Zoals Lansigt. Je vindt bij ons dan ook regelmatig audit vacatures.

Wat doet een auditor accountant?

Grotere bedrijven hebben vaak internal auditors in dienst. Dit zijn specialisten die bedrijfsprocessen in de volle breedte tegen het licht houden en inventariseren op risico’s. Maar veel bedrijven, zeker binnen het mkb, schakelen een externe auditor in om een audit te verrichten of daarbij te ondersteunen. Ook bij Lansigt werken we altijd voor klanten.

Als startend talent binnen het vakgebied audit, begin je pas net met het aanjagen van jouw ambities. Je moet alle kneepjes van het vak nog leren. Je begint daarom bij de basis en groeit jaarlijks in je werkzaamheden. Als (Beginnend) Assistent Audit houd je je onder andere bezig met:

 • Inschatten van (jaarrekening)risico’s en planning van de werkzaamheden;
 • Controleren van de posten op de jaarrekening;
 • Identificeren van risico’s vanuit de IT-omgeving voor de klant en voor de jaarrekeningcontrole;
 • Opstellen van procesbeschrijvingen.

Wat doet een Registeraccountant/Accountant RA?

Als (beginnend) auditor werk je naar een specifiek doel toe: het behalen van je RA-titel. Heb je dit op zak, dan mag je jezelf volwaardig Registeraccountant of Accountant RA noemen. In deze functie houd je je bezig met de controle op specifieke, interne bedrijfsprocessen van de klant. Daar ben je samen met je team verantwoordelijk voor. Je stelt als audit accountant vast of de jaarrekening klopt met de werkelijke situatie. Je geeft een controleverklaring en kan de bevindingen die je in dit proces doet rapporteren aan de ondernemer. Je kunt jezelf specialiseren in bijvoorbeeld IT, operationele zaken of financiën.

Als Accountant RA bij Lansigt zijn je klanten verschillende ondernemers in uiteenlopende branches. Altijd binnen het (groot-)mkb en vaak bij familiebedrijven, wat het contact ook nog eens persoonlijk maakt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat jij de onafhankelijke expert bent waar zij op kunnen rekenen. Een extra uitdaging die het werk nog interessanter maakt.

Je vervult bovendien als Accountant RA een belangrijke rol in het maatschappelijke verkeer. Naast met de ondernemer zelf – die met bloed, zweet en tranen een bedrijf heeft opgebouwd – heb je tenslotte te maken met alle gebruikers van de jaarrekening. Dat schept een band, zowel met je team als met de (veelal lokale) ondernemers en stakeholders.

Concrete taken als Accountant RA

Werkzaamheden die je uitvoert tijdens een audit zijn bijvoorbeeld:

 • Uitwerken en/of reviewen van de risk analysis;
 • Reviewen van audit files en bewaken dat deze met diepgang (compliance proof) zijn vastgelegd;
 • Out-of-the-box-opdrachten als due dilligence, agreed upon procedures, compliance reviews;
 • Coachen en begeleiden van onze assistenten én mentorschap van young professionals.

Audit op de Lansigt manier

Ons accountantskantoor is een top 20 auditkantoor, maar tegelijkertijd een heel open bedrijf met een betrokken cultuur. Serious business waarbij we de ambities van onze ondernemers springlevend houden, maar ook met ruimte voor jouw ambities. Jij weet hoe je mensen en processen in beweging zet en houdt, maar maakt ook graag je eigen keuzes. Zodat je kunt groeien als mens en als professional. De voordelen van in het vakgebied audit werken bij Lansigt op een rij:

 • Doordat we een middelgroot kantoor zijn, krijg je bij ons meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Je zit bij onze klanten (ondernemers in het mkb) aan tafel voor persoonlijk contact, gevraagd en ongevraagd advies en jouw kritische blik.
 • Wil je een opleiding of cursus volgen? Of een extra rol op je nemen, bijvoorbeeld in een IT-werkgroep? Als je kunt onderbouwen waarom dat nodig is, is daar vrijwel altijd ruimte voor. Zo kun jij je carrière vormgeven zoals jij dat wilt.
 • Als het even niet anders kan, dan werken we een avondje door. Maar het is ook belangrijk om goed uitgerust te zijn en tijd te hebben voor familie, vrienden en hobby’s. Daarom zorgen we voor een goede werk-privébalans met flexibele werktijden en de mogelijkheid om deels thuis te werken. Teammanagers Marc van den Eijnden en Menno Hoogduin vertellen hoe zíj dit zien voor het Auditteam.

Accountancy beginselen en onze kernwaarden: DOE

Er zijn een aantal fundamentele beginselen waar je in de accountancy aan moet voldoen. Dit geldt voor iedereen, ongeacht rol of ervaringsniveau. Voor deze beginselen, die door de NBA zijn opgesteld, leg je officieel de eed af na het behalen van je AA- of RA-titel. Het gaat om de beginselen professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid. Als accountantskantoor hebben wij al deze beginselen hoog in het vaandel staan. Zo hoog, dat we ze zelfs laten terugkomen in onze kernwaarden: Dichtbij, Onderzoekend en Energiek.

 • Dichtbij: Wij voelen ons nauw verbonden met onze medemens en de omgeving waarin we leven. Hier gaan we respectvol en met zorg mee om. Wij zijn betrokken bij onze klanten en willen van dichtbij meemaken wat er speelt. Door hun drijfveren en ambities te doorgronden kunnen we zij aan zij ondernemen.
 • Ondernemend: Wij zijn nieuwsgierig en leergierig als het gaat om nieuwe kennis en bijbehorende kansen. Wat komt er op onze klanten af, welke markttrends zijn interessant en welke strategie past daarbij? Het zijn die vragen waar we energie van krijgen.
 • Energiek: Wij houden van ons werk. Dat zorgt voor teamgeest en enthousiasme. We geven onszelf voor de volle 100% en stellen hoge eisen aan de kwaliteit van ons werk. We hebben lef, verantwoordelijkheidsgevoel en een kritische blik als dat nodig is. Denken combineren we altijd met doen.

Team Audit bij Lansigt

Bij Lansigt kom je als onderdeel van Team Audit terecht in een groep enthousiaste en betrokken professionals, net als jij. Samen met 150 gedreven collega's, waarvan ruim 30 in Team Audit, willen wij als breed accountancy- en advieskantoor de beste adviseur voor onze klanten in het groot-mkb zijn. Ons Auditteam is verdeeld over alle drie onze vestigingen (Alphen aan den Rijn, Gouda en Ridderkerk) en werkt met lokale klanten in verschillende branches. Alle functies binnen het vakgebied Audit vallen binnen dit team, van Beginnend Assistent Audit tot aan Registeraccountant. Je levensweg ziet er bij Lansigt als volgt uit:

 1. Beginnend Assistent Audit
 2. Assistent Audit
 3. Gevorderd Assistent Audit
 4. Junior Controleleider
 5. Controleleider
 6. Manager Audit (Registeraccountant/Accountant RA)

Registeraccountant worden bij Lansigt

Het behalen van je RA-titel en mogen werken als extern accountant, vraagt een uitgebreid opleidingstraject. Na het behalen van je hbo Accountancy of je bachelor aan Nyenrode, studeer je door om je masterdiploma te behalen. Daarna volgt je post-master en de praktijkopleiding, waarna je die felbegeerde RA-titel mag dragen.

Sta jij aan het begin van je carrière binnen de controlepraktijk? Dan is je opleiding beginnen bij Nyenrode een goed idee. Hier kun je vanaf dag één je studie combineren met werken in de praktijk. Je werkt vier dagen in de week bij Lansigt en studeert iedere vrijdag bij Nyenrode. Zo heb je al een aantal jaar praktijkervaring op zak als je je bachelordiploma behaalt en ben je misschien zelfs al doorgegroeid tot Gevorderd Assistent Audit.

Lansigt Academy

Wij stimuleren onze klanten graag om vooruit te kijken, te blijven dromen en vast te houden aan hun doelen en ambities. Logisch dus dat we dat ook bij jou doen. Met onze Lansigt Academy helpen wij jou jouw ambitie aan te jagen. Ongeacht je ervaringsniveau, bij ons krijg je alle kansen om je te blijven ontwikkelen. Als professional, maar ook als mens.

Je mag het volgende verwachten op de Academy:

 • Trainingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden;
 • Casusbijeenkomsten en intervisie;
 • Begeleiding door een praktijkmentor (training on the job);
 • Inhoudelijke leergangen, samen met je collega's van Fiscaal en Samenstel.

Alles over de Lansigt Academy

Is Accountant RA worden iets voor jou?

Ga je aan de slag als Accountant RA, dan is het belangrijk dat je een breed interessegebied hebt om al je klanten goed van dienst te zijn. Ook moet je over bepaalde eigenschappen beschikken, zoals:

 • Je kunt complexe situaties en processen doorgronden en legt makkelijk verbanden;
 • Je weet de juiste vragen te stellen aan ondernemers (jouw klanten);
 • Je bent analytisch en cijfermatig ingesteld;
 • Je weet de vinger makkelijk op de zere plek te leggen.

Bovenal ben je mensgericht. Zeker als je bij Lansigt komt werken als auditor accountant. Je wilt graag samenwerken met iedereen die op je pad komt wanneer je een ondernemer adviseert. Als een echte aanjager help, stimuleer en inspireer jij hen hun dromen waar te maken. Vandaag, maar ook morgen.

Toekomstperspectief

Hoe ver wil je komen? Die vraag stellen wij onszelf, onze klanten én onze medewerkers regelmatig. Ben jij die doorgewinterde aanjager die groot denkt, maar graag klein organiseert? Die klanten met doordacht advies in beweging houdt en inspeelt op hun actuele behoeften? Die collega’s inspireert en coacht in hun ontwikkeling? Met een passie voor de oplossingen van morgen?

Binnen Lansigt sturen, begeleiden en trainen we je zo goed als we kunnen in je groei, tot aan je RA-titel én verder. We bieden je een mooie werk-privé balans, zodat je als persoon genoeg ruimte hebt jezelf ook buiten de werkvloer te ontplooien. Wij bieden je de faciliteiten, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver je wilt komen. Zodat je blijft groeien, als mens en als professional. Weten hoe dit in zijn werk kan gaan? Lees dan de blog van Ferdi van Voskuilen en Matthijs Remijn teamcoordinator bij Lansigt én docent bij Nyenrode Business universiteit.

Audit vacatures

Heb je een goed beeld gekregen van wat audit is en wat een auditor accountant, van Beginnend Assistent tot Accountant RA, precies doet? En wil je hoofdzakelijk in de Randstad werken, veel vrijheid in het organiseren van je eigen werk en doen en leren waar jij energie van krijgt? Bekijk dan nu audit vacatures bij Lansigt. Wie weet begroeten wij jou binnenkort bij Team Audit.

Mocht je nu niet direct het resultaat krijgen dat je zoekt, stuur dan gewoon een open sollicitatie. Wij houden er wel van als jij initiatief toont in het aanjagen van jouw ambitie.