Audit

Wat is audit voor vakgebied? En wat doet een auditor accountant precies? Wanneer je als accountant in audit geïnteresseerd bent of het jouw ambitie is auditor te worden, zit je bij Lansigt goed. We vertellen je alles over de betekenis van audit en wat werken als auditor of audit accountant inhoudt.

Spring naar:

Wat is audit?

Wat betekent audit eigenlijk? Audit is een brede term waaronder veel disciplines en expertises kunnen worden samengevat. Binnen de accountancy is de betekenis van audit: de afdeling of expertise van het controleren. Zoals de controle van de jaarrekening. Vandaar dat de afdeling audit bij sommige bedrijven ook wel de afdeling controle of controlepraktijk wordt genoemd, en dat functies zoals controleleider of controlerend accountant binnen het vakgebied audit vallen.

Maar audit gaat verder dan dat. In ieder geval als je het aan ons vraagt. Wij vinden dat audit draait om het verschaffen van inzicht en zekerheid. We kijken liever vooruit dan achterom. Naar dromen en kansen. Naar uitdagingen en oplossingen. Met als doel de ambities van onze klanten aanjagen en springlevend houden.

Wat is een audit?

Bovenstaande is een antwoord op de vraag ‘wat is auditing’, maar wat is een audit precies? Een audit is periodieke (meestal jaarlijkse) controle van systemen, processen en/of producten. Dit is een verplichting voor ondernemingen die aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een netto omzet hoger dan 15 miljoen euro in twee opeenvolgende jaren. Deze professionele controle kan alleen uitgevoerd worden door accountantskantoren met een AFM-vergunning, zoals Lansigt.

Wat doet een audit accountant?

Een audit accountant of auditor is een specialist die de audit uitvoert en daarbij bedrijfsprocessen tegen het licht houdt om zo te inventariseren op risico’s. Dat kan als internal auditor, vaak bij grotere bedrijven, of als external auditor die bij een accountantskantoor voor verschillende klanten werkt.

Je specifieke taken lopen uiteen afhankelijk van je ervaring. Als startende aanjager begin je bij de basis en groei je jaarlijks in je werkzaamheden. Net zolang tot je volleerd registeraccountant bent en een volledig takenpakket uit mag voeren. Gedurende deze loopbaan zul je je onder andere bezighouden met:

 • Inschatten van (jaarrekening)risico’s en planning van de werkzaamheden;
 • Controleren van de posten op de jaarrekening;
 • Identificeren van risico’s vanuit de IT-omgeving voor de klant en voor de jaarrekeningcontrole;
 • Opstellen van procesbeschrijvingen;
 • Uitwerken en/of reviewen van de risk analysis;
 • Reviewen van audit files en bewaken dat deze met diepgang (compliance proof) zijn vastgelegd;
 • Out-of-the-box-opdrachten als due diligence, agreed upon procedures, compliance reviews;
 • Coachen en begeleiden van onze assistenten én mentorschap van young professionals.

Je ziet het: een audit accountant doet veel meer dan alleen een controle uitvoeren. Als auditor heb je veel verantwoordelijkheid én veel vrijheid. Klanten willen jouw kritische blik en advies. Je denkt mee, bent een volwaardige gesprekspartner en gaat strategisch te werk. Jij kunt omgaan met klanten, de ondernemers, en andere stakeholders.

Auditor worden: iets voor jou?

Past werken in de audit bij jou? Ga je aan de slag als audit accountant, dan is het belangrijk dat je een breed interessegebied hebt om al je klanten goed van dienst te zijn. Ook moet je over bepaalde eigenschappen beschikken, zoals:

 • Je kunt complexe situaties en processen doorgronden en legt makkelijk verbanden;
 • Je weet de juiste vragen te stellen aan ondernemers (jouw klanten);
 • Je bent nauwkeurig, analytisch en cijfermatig ingesteld;
 • Je weet de vinger makkelijk op de zere plek te leggen.

Bovenal ben je mensgericht. Als auditor accountant vervul je een belangrijke rol in het maatschappelijke verkeer. Jij wilt dan ook graag samenwerken met iedereen die op je pad komt wanneer je een ondernemer adviseert. Als een echte aanjager help, stimuleer en inspireer jij hen hun dromen waar te maken. Vandaag, maar ook morgen. Iets voor jou?

Zo word je accountant

Accountancy audit bij Lansigt

Lansigt is een top 20 auditkantoor met drie vestigingen en bijna 200 gedreven professionals, maar tegelijkertijd een heel open bedrijf met een betrokken cultuur. Serious business waarbij we de ambities van onze ondernemers én onze medewerkers springlevend houden. Daarbij kijken wij vooruit naar dromen en kansen, naar uitdagingen en oplossingen. Wij willen de beste adviseur voor onze klanten zijn en hun ambitieuze dromen waarmaken.

Meer over Lansigt Onze kernwaarden

Kom je binnen Team Audit werken bij Lansigt, dan sta jij als drijvende kracht en sparringpartner naast de ondernemer. Je werkt aan én voor een eigen, veelzijdige klantenportefeuille, vol ambitieuze ondernemers binnen het mkb in uiteenlopende branches. Je stimuleert en inspireert hen in hun ondernemerschap en wordt betrokken bij complexe vraagstukken. Jij bent tegelijkertijd de onafhankelijke expert en de persoonlijke contactpersoon. Een extra uitdaging die een band schept en het werk nog interessanter maakt.

“Wij worden niet betaald om hard te werken, maar om hard na te denken. Dan kom je tot meer toegevoegde waarde en kun je verschil maken voor een klant.” Marc van den Eijnden, Manager Audit

Groeien als mens en als professional

Bij Lansigt is je carrière helemaal van jou. Binnen Lansigt sturen, begeleiden en trainen we je zo goed als we kunnen in je groei, tot aan je RA-titel én verder. We bieden je een mooie werk-privé balans, zodat je als persoon genoeg ruimte hebt jezelf ook buiten de werkvloer te ontplooien. Wij bieden je de faciliteiten, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver je wilt komen. Je levensweg als audit accountant ziet er bij Lansigt als volgt uit:

Lansigt Academy

Wij stimuleren onze klanten graag om vooruit te kijken, te blijven dromen en vast te houden aan hun doelen en ambities. Logisch dus dat we dat ook bij jou doen. Met onze Lansigt Academy helpen wij jou jouw ambitie aan te jagen. Ongeacht je ervaringsniveau, bij ons krijg je alle kansen om je te blijven ontwikkelen. Wat mag je zoal verwachten van de Academy?

 • Trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden;
 • Casusbijeenkomsten en intervisie;
 • Begeleiding door een mentor (training on the job);
 • Inhoudelijke leergangen, samen met collega’s van Fiscaal en Samenstel

Alles over de Lansigt Academy

Audit vacatures

Heb je een goed beeld gekregen van wat audit is en wat een audit accountant precies doet? En wil je hoofdzakelijk in de Randstad werken, veel vrijheid in het organiseren van je eigen werk en doen en leren waar jij energie van krijgt? Bekijk dan nu audit vacatures bij Lansigt. Mocht je niet direct de vacature zien die je zoekt, stuur dan gewoon een open sollicitatie. Wij houden er wel van als jij initiatief toont in het aanjagen van jouw ambities. Wie weet begroeten wij jou binnenkort bij Team Audit.

Naar audit vacatures