Belastingadvies

Wat doet een belastingadviseur allemaal? Welke opleiding tot fiscalist heb je nodig en wat zijn je doorgroeimogelijkheden? En waar vind je de beste fiscale vacatures die passen bij jouw ambities? Het antwoord op deze vragen en meer vind je hier. Lees verder en kom meer te weten over het fiscale vak en wat een baan als fiscalist bij Lansigt inhoudt.

Spring naar:

Belastingadviseurs bij Lansigt

Wat is een fiscalist of belastingadviseur?

Een ondernemer heeft meestal met ingewikkelde belastingregels te maken en dat vraagt om een expert die dagelijks met deze materie bezig is. En hoewel we bij Lansigt niet voor particulieren werken, kunnen ook particulieren vaak advies gebruiken over hun belastingzaken, zoals inkomstenbelasting. Dat is waar de belastingadviseur of fiscalist een belangrijke rol vervult. In deze functie adviseer je de klant vanuit de actualiteit. Je houdt ontwikkelingen bij de klant, nieuwe jurisprudentie en recente wetsvoorstellen nauwkeurig in het oog en anticipeert daarop. Vermogens- en inkomensplanningen en aangiften hebben geen geheimen voor je. Zo denk je mee met de toekomstplannen van de ondernemer.

Een belastingadviseur of fiscalist werkt meestal bij een belastingadvieskantoor of zelfstandig. Maar er is nog een optie, namelijk bij een accountantskantoor dat zich ook bezighoudt met belastingadvies. Bij Lansigt hebben we een speciaal Team Fiscaal waar ambitieuze belastingadviseurs zich als een vis in het water voelen.

Wat doet een belastingadviseur of fiscalist allemaal?

Als belastingadviseur of fiscalist ben jij verantwoordelijk voor de fiscale controle op basis van advies, verbeterpunten en uitdagingen van de klant. Maar je vervult daarbij een veel bredere adviesfunctie dan alleen maar controles uitvoeren. Wat voor taken horen daar concreet bij?

Concrete werkzaamheden van een fiscalist:

 • Controleren van door accountants gemaakte belastingaangiften of deze zelf opstellen;
 • Fiscaal advies aan klanten geven – zowel gevraagd als ongevraagd;
 • Wetsvoorstellen en jurisprudentie voor klanten interpreteren en toetsen aan belastingregels;
 • Actuele ontwikkelingen nauwkeurig in het oog houden en inspelen op de fiscale implicaties daarvan;
 • Risico’s en kansen voor de klant in kaart brengen;
 • Met gedegen analyses laten zien hoe de klant de fiscale positie kan verbeteren;
 • Junior adviseurs begeleiden en controleren.

Belastingadviseur worden: iets voor jou?

Goed om te weten, al die taken, opleidingen en mogelijkheden, maar is het ook voor jou weggelegd? Ben jij die aanjager waar het vak om vraagt? Herken jij jezelf in de volgende omschrijving, dan is belastingadviseur of fiscalist worden misschien wel iets voor jou:

 • Je bent leergierig
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je hebt een sterk analytisch vermogen en cijfermatig inzicht
 • Je vindt het leuk om een ondernemer te adviseren in diens zakelijke- en privésituatie
 • Je houdt ervan om alles voor je klant tot in detail uit te zoeken, zodat je echt goede raad kunt geven
“Accountancy draait vooral om cijfers, jaarrekeningen en boekhouden. Fiscaal recht is vooruitkijken vanuit de mogelijkheden die de regels bieden.” Rutger Both, Junior Belastingadviseur en Adviseur Corporate Finance

Opleiding belastingadviseur

Je bent eruit: belastingadvies is waar jouw hart ligt. Hoe word je dan belastingadviseur? Met een vwo-diploma of een hbo-bachelor, bijvoorbeeld Finance, Tax & Advice zoals Britt, op zak kun je beginnen aan een opleiding tot fiscalist, bijvoorbeeld de universitaire studie fiscaal recht (FR) of fiscale economie (FE). Je volgt dan met name fiscale en juridische vakken en leert alles over onder meer vennootschapsbelasting, omzetbelasting, internationaal belastingrecht of staatsrecht.

Wil je vervolgens lid worden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), dan moet je de postmaster beroepsopleiding van drie jaar volgen. Daar worden je beroepsvaardigheden nog verder verbeterd terwijl je in de praktijk aan het werk bent. Daarna moet je als lid van de NOB verplicht jaarlijks twintig uur besteden aan educatie (PE-punten). Binnen de Lansigt Academy is er alle ruimte om deze ieder jaar te behalen.

Belastingadvies bij Lansigt

Lansigt is een accountants- en belastingadvieskantoor met drie vestigingen en bijna 200 gedreven professionals, maar tegelijkertijd een heel open bedrijf met een betrokken cultuur. Serious business waarbij we de ambities van onze ondernemers én onze medewerkers springlevend houden. Daarbij kijken wij vooruit naar dromen en kansen, naar uitdagingen en oplossingen. Wij willen de beste adviseur voor onze klanten zijn en hun dromen waarmaken.

Meer over Lansigt Onze kernwaarden

Lansigt Academy

Of je nu net begint als Junior Belastingadviseur of al een door de wol geverfde Fiscalist bent, bij Lansigt liggen jouw kansen om te groeien voor het oprapen. Onze eigen Lansigt Academy is de plek waar jij je als fiscaal specialist verder kunt ontwikkelen als professional én als mens. Met een programma dat bij jou en jouw doelen past stimuleren wij jou om vooruit te kijken, te dromen en je ambities te realiseren. Wat mag je zoal van de Academy verwachten?

 • Jurisprudentielunches
 • Casusbijeenkomsten
 • Begeleiding door een praktijkmentor
 • Vaktechnisch overleg
 • Cursussen op gebied van persoonlijke ontwikkeling
 • Behalen van PE-punten

Alles over de Academy

Meer nodig om je te laten overtuigen? Lees over de Jaarlijkse Fiscalistendag en bekijk nóg 5 redenen om voor Lansigt te kiezen.

Fiscale vacatures

Heb je nu goed op een rij wat belastingadvies inhoudt? En denk je dat een uitdaging bij Lansigt iets voor jou is? Bekijk dan nu onze fiscale vacatures in Alphen aan den Rijn, Gouda en Barendrecht. Wie weet begroeten wij jou binnenkort bij Team Fiscaal. Mocht je niet direct het resultaat krijgen dat je zoekt, stuur dan gewoon een open sollicitatie. Wij houden er wel van als jij initiatief toont in het aanjagen van jouw ambitie.

Bekijk alle fiscale vacatures