Het MD-traject (Management Development) van Lansigt staat garant voor de volgende stap in je carrière wat betreft je ontwikkeling, juist als je al even in het vak zit. Voor de buitenstaander is het wellicht lastig voor te stellen wat hij er precies van kan verwachten: een goede reden om eens met Machiel Roos, Teammanager Finance & Control, en Marc van den Eijnden, Teammanager Audit, te spreken. De één doorliep het traject, de ander gaat er binnenkort aan beginnen.

Het MD-traject heeft Machiel duidelijk ‘verder gebracht’, zo vertelt hij. “Je leert bijvoorbeeld om meer ontspannen in de organisatie te staan. Je gaat op directieniveau meedenken en leert daarin om jezelf te zijn. Dat was ook mijn doel.”

Geblinddoekt over een parcours

Het traject, waarbij je iedere sessie twee dagen lang met een groep op een andere locatie zit (en daar ook overnacht en samen eet), biedt zowel theorie als praktijk. Machiel: “Vanuit de theorie krijg je de handvaten, die je vervolgens gelijk in de praktijk moet omzetten.” Een goed voorbeeld daarvan is het – geblinddoekt – lopen van een parcours, waarbij je de ander moet helpen om het er goed vanaf te brengen. “Het zegt veel over je manier van leidinggeven: kun je de ander loslaten en geef je hem aanwijzingen of neem je hem bij de hand?” Een ander voorbeeld waar Machiel enthousiast over is, is het boksen. “Daaruit kun je opmaken hoe iemand met kritiek omgaat en hoe je de ander benadert.”

Terug naar de basis

Voor Marc is het niet allemáál nieuw wat Machiel vertelt. Hiervoor werkte hij bij een kantoor waar hij soortgelijke trajecten volgde. Dat zorgt ervoor dat hij er met de nodige kennis instapt: “De dingen die Machiel noemt herken ik wel. In een andere omgeving val je terug op je basisprincipes, het zegt iets over hoe je acteert en hoe je je leiderschapsrol oppakt.”

Uit de alledaagse druk

Nuttige lessen en oefeningen dus, waarover hij door zijn ervaring met dit soort trajecten kan meepraten. “Deze trainingen hebben een vertragend effect op jezelf: ze halen je even uit de realiteit en alledaagse drukte, waardoor je de mogelijkheid hebt om op jezelf te reflecteren. Er komen dan vragen aan bod als: ‘hoe acteer ik?’, ‘hoe ben ik geworden wat ik nu ben?’ en ‘welke fases in mijn leven hebben daarvoor gezorgd?’. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor.”

Transparantie is belangrijk

Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat je zelf ook voor het traject openstaat en er veel energie insteekt. Marc: “Wat je erin stopt, haal je er ook uit. Ik ben best open en transparant en bereid om dingen bloot te geven als ik een band met mensen heb. Als dat wederzijds is, kom je tot verdiepende contacten met collega’s.” Machiel vult aan: “Het verdiepende is zeker aan de orde. Je gaat twee dagen ergens anders zitten met een overnachting erbij, dat leidt tot bijzondere dingen. Zo ben ik ’s ochtends in het donker gaan hardlopen met een aantal collega’s, dat doe je anders ook niet zo snel. Door de verdieping krijg je ook een beter beeld van mensen, je snapt beter hoe men erin zit.”

Keuzes maken

En dat is belangrijk, vindt Marc. “Een van de hogere doelen achter zo’n traject is ook kijken of de volgende generatie elkaar kan vinden om Lansigt klaar te maken voor de toekomst. Daar horen ook mensen bij die keuzes moeten maken. Zo’n keuze kan ook zijn dat zo’n pad niet het pad is dat voor jou is weggelegd. De ontdekkingen over mezelf, die ik in vergelijkbare trajecten heb opgedaan, hebben geholpen om destijds de keuze te maken om naar Lansigt te gaan.” Machiel: “Het is inherent aan dit soort trajecten, je denkt tenslotte heel goed en bewust na over je ontwikkeling.”

Kijken naar wat je kunt en leuk vindt

Voor Marc zorgde het ervoor dat hij juist bij Lansigt belandde. “Je ontwikkelt jezelf tijdens zo’n traject, krijgt er een bepaalde soort onafhankelijkheid door. In het begin kijk je nog heel erg naar je collega’s en gebruik je dat als benchmark, maar op een gegeven moment kijk je meer naar wat je zelf wilt, kunt en leuk vindt.” Volgens hem is het werken voor een groot kantoor niet per se waar iedere accountant op uit is: “Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om écht relevant te kunnen zijn voor mijn klanten en hen te helpen met financiële vraagstukken. Bij een groot kantoor is daar simpelweg geen ruimte voor; daar word je specifiek opgeleid tot een hele goede accountant, maar niet tot een hele goede sparringpartner voor je klant.”

Ontwikkeling is een continu proces

Waar het MD-traject ook aan bijdraagt, is de confrontatie met jezelf. Marc: “Het ontwikkelen van je leidinggevende kwaliteiten is een continu proces. Daarvoor moet je dus in de spiegel kijken, jezelf kwetsbaar opstellen en je afvragen hoe je jezelf kunt verbeteren. Zo’n oefening als Machiel beschrijft, is dan ook exemplarisch voor hoe je in het dagelijks leven leidinggeeft. Daarmee wordt het tot het basale gereduceerd; het is een compleet andere setting, maar naadloos te kopiëren op de manier waarop je op je werk acteert.”

Een duidelijker profiel

Machiel bevestigt dat: “In mijn geval zit het hem meer in het pakken van een voortrekkersrol, organisatie breed. Dus het signaleren van zaken en ze ook oppakken en een minder afwachtende houding hebben. Dankzij het traject heb ik een duidelijker profiel van mijn eigen kunnen gekregen. En dat is ook de bedoeling: de trajecten die je bij Lansigt volgt, richten zich altijd op de ontwikkeling van de medewerker zelf.”

Terug naar overzicht