Bart Greveling begon in september 2022 aan de bachelor Accountancy aan Nyenrode Business University en werkt sindsdien als Assistent Audit bij Lansigt. Hij vertelt over de overstap naar de accountancy, zijn opleiding en de begeleiding die Lansigt hierbij biedt.

Voordat Bart begon aan zijn bachelor aan Nyenrode deed hij de HBO opleiding fysiotherapie. "Na mijn VWO was ik zoekende naar wat ik wilde doen. Ik heb toen gekozen voor fysiotherapie omdat ik veel met sport bezig was." Toch kwam Bart na een aantal stages tot de conclusie dat dit niet het werk was wat hij de rest van zijn leven wilde doen. Hij besloot te stoppen met de opleiding.  

Van fysiotherapie naar Assistent Audit 

Op de middelbare school deed Bart VWO met profiel Economie en Maatschappij. "Tijdens mijn VWO had ik al eens nagedacht over accountancy, maar het leek mij een baan waarbij je vooral achter een computer aan het boekhouden bent." Nadat hij stopte met de opleiding fysiotherapie besloot Bart zich toch verder te verdiepen in het vak accountancy. Het bleek veelzijdiger te zijn dan hij dacht. "Ik werk officieel op kantoor Ridderkerk maar ben daar al drie maanden niet geweest. Ik ben vooral bij klanten over de vloer, dat vind ik echt heel leuk." 

Via de website van Nyenrode Business University zocht Bart naar accountantskantoren met vacatures voor Traineeships. "Ik was op zoek naar een kantoor waar ik me goed voelde bij de bedrijfscultuur. Ik wilde werken bij een bedrijf dat niet te formeel was en waar ik ook bij de leidinggevenden gewoon naar binnen kan lopen. Ik zocht de persoonlijke factor." Hij maakte voor zichzelf een top drie en ging ter oriëntatie vrijblijvend op gesprek bij Lansigt. "Wat ik prettig vond was dat ik vrijblijvend kon komen praten, zonder enige verwachtingen. Omdat het gesprek zo goed verliep besloten we dat dit toch gelijk mijn eerste sollicitatiegesprek was een maakten we een afspraak voor een tweede gesprek." 

Leren in de praktijk 

Bart vindt dat hij binnen Lansigt goede persoonlijke begeleiding krijgt. Wanneer ik een vraag stel krijgt ik niet alleen een ja of nee, maar wordt er ook de tijd genomen om uit te leggen waarom het zo is. Er is altijd een mogelijkheid om te sparren met collega's. 

Het combineren van de opleiding Accountancy met werken in de praktijk is volgens Bart een kwestie van goed prioriteiten stellen en plannen. "Als je laatste klant van de dag een uur rijden is en je bent pas om half zeven thuis is het soms best even puzzelen wanneer je nog aan de opleiding gaat. Op sommige momenten kan het volgens Bart iets zwaarder zijn. Bijvoorbeeld wanneer de tentamens precies samenvallen met drukke momenten op werk, maar dit zijn slechts enkele periodes.  De vaste studiedag op vrijdag vindt Bart ook erg fijn. "Ik heb het naar mijn zin op de opleiding, het is leuk om samen te komen met de andere studenten"

Een unieke functie 

Toch heeft Bart in zijn werk als Assistent Audit nog steeds iets aan zijn opleiding fysiotherapie. "Ik was best verlegen toen ik van de middelbare school kwam. Mijn opleiding fysiotherapie heeft hier ontzettend bij geholpen. Tijdens je stages behandel je mensen, als je dan geen gesprek aangaat wordt het heel snel ongemakkelijk. Hier heb ik nu nog profijt van, ik praat makkelijk met de klanten en laat me ook niet zomaar aan de kant zetten." 

Aan andere mensen die de overstap naar de accountancy overwegen wil Bart meegeven dat het belangrijk is om je echt te verdiepen in het vak. "Ga naar de open dagen, kom een dagje meelopen, ga het gesprek aan met mensen die het vak uitvoeren en die de opleiding doen. In de opleiding vallen er regelmatig mensen af omdat het anders is dan ze verwachten. Accountancy is meer dan alleen maar achter een computer zitten, natuurlijk hoort dat er ook bij, maar het is zo veel meer." 

Terug naar overzicht