Jorian Hoogendoorn leerde André Filet van Dutch Harbor kennen als Assistent Accountant en groeide mee tot Relatiebeheerder. “Ik draag veel verantwoordelijkheid bij deze klant. Ik ben het hele project in de lead en krijg vertrouwen van Lansigt én van André.”

In 2012 startte André Filet het bedrijf Dutch Harbor, waarmee hij bedrijven en organisaties helpt de indirecte kosten met tientallen procenten naar beneden te brengen. Lansigt doet vanaf het begin de aangiftes, financiële planning en ander jaarwerk voor het bedrijf en Andrés personal holding. 

Elk jaar dat Jorian aan Dutch Harbor werkt, is hij actiever betrokken. De eerste anderhalf jaar werkte hij vooral als ondersteunende kracht van Relatiebeheerder Corry de Korte. Bij de eerstvolgende bespreking van de jaarrekening sloot hij in persoon aan, nog vooral om te notuleren en te luisteren. “De eerste jaren was ik blij als ik snapte wat er gebeurde, daarna kreeg ik steeds meer inzicht in hoe de onderneming en de persoon van André in elkaar zaten. Dan gaan de cijfers leven, dan zit er een verhaal achter de jaarrekening.” 

Inmiddels is Jorian volledig in de lead. Hij denkt mee met de klant en belt hem om zijn plannen door te spreken. “Corry is nog tekenend accountant en valt bij als het nodig is, maar ik ben het eerste aanspreekpunt. Dat de klant voor mij belt, dat vind ik gaaf. 

Sparren over fiscale (on)mogelijkheden


Dutch Harbor is een klant waar Jorian graag contact mee heeft. Dat komt vooral door Andrés enthousiasme en scherpe oog voor financiën. André is gewend om het financieel reilen en zeilen van een bedrijf onder de loep te nemen. Hij wil van elk onderdeel weten wat het doet en waarom het nodig is. “Hij komt bij een klant als externe deskundige en gaat aan de slag op basis van wat hij ziet,” legt Jorian uit. “Ziet hij bijvoorbeeld dat een vrachtwagen tien kleine vuilnisbakken komt ophalen met tien keer aanrijkosten, dan stelt hij voor: maak er één grote van.” 

En zo kijkt André natuurlijk ook scherp naar zijn eigen bedrijf, dat Jorian voor hem onder de loep neemt. “Hij spart graag over de fiscale mogelijkheden en onmogelijkheden,” lacht Jorian. “Maar hij ziet ook dat wij de experts zijn in de fiscale wereld en vertrouwt erop dat wij daar de voordelen voor hem pakken die er zijn.” 

Kritische vragen stellen 
 

Het sparren zet zich voort buiten de fiscale zaken. Ook als Jorian belt en vraagt of er nog iets in de pijplijn zit voor de komende maanden, kan hij erop rekenen dat André nieuwe ideeën aan hem voorlegt. Het zijn altijd geanimeerde gesprekken. Hij neemt me mee in zijn ideeën en nodigt me actief uit om mee te denken en kritisch te zijn. Leuk, die innovatieve besparingsmethode, maar wat zijn de risico’s? Wat is het verdienmodel en hoe kom je aan klanten? Ik mag de ongemakkelijke vragen stellen, omdat hij dat bij zijn klanten zelf ook doet. 

Mooie dingen 
 

Jorian hoopt dat hij André nog lang mag adviserenen straks ook zelf tekenend accountant voor hem mag zijn. “Voor die mooie Parker pen die je dan krijgt van Lansigt,” grinnikt hij. Daarnaast wil hij de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt bij André doortrekken naar andere, nog grotere en complexere opdrachten. Daarnaast stippelt hij voor zichzelf al een route uit richting een fiscale vervolgstudie. Of hij wel realiseert wat voor mooie dingen hij nu al doet? “Ik sta er eigenlijk niet zo bij stil. Maar nu je het zegt: het is inderdaad vet!” 

 

Terug naar overzicht