Voor veel studenten is het een lastige keuze: ligt je hart in de samenstel- of controlepraktijk? En als je dit niet weet, hoe kom je daar dan achter? Laura van Saarloos (Assistent Accountant) ging je voor in deze keuze. Benieuwd hoe zij dit deed? Lees het hier.

Zodra je gaat werken tijdens of na je studie, moet je bij de meeste kantoren kiezen tussen één van de twee praktijken. Dit hoeft geen keuze voor het leven te zijn, maar het bepaalt wel de start van je carrière en heeft invloed op je studiepad. Kortom: veel studenten vragen zich af wat het beste bij hen past. Deze vraag stelde Laura zich ook toen ze de kans kreeg om haar studie in de deeltijd variant te vervolgen. Haar hart en toekomst bleken bij samenstel te liggen.

Van voltijd naar deeltijd

Ik ben mijn studie accountancy als voltijd studie begonnen, op de Haagse Hogeschool. Hier krijg je vanaf het derde jaar de kans om deeltijd te studeren als je genoeg studiepunten hebt behaald en dit wilde ik ook graag doen. Toen bleek dat dit inderdaad een optie was voor mij, ben ik bewust op onderzoek uitgegaan, want ik had nog geen idee welke kant ik op wilde.

Samenstel of controle? Voor mij een belangrijke keuze om te nemen voor ik ging solliciteren. Ik ben mijn zoektocht online begonnen maar de informatie die ik hier vond is best versnipperd en gemixt. Na mijn online zoektocht, wist ik nog steeds niet wat het beste bij mij past. Het leek mij daarom zinniger om te gaan praten met mensen uit de praktijk.

Ervaringen van docenten

Ik ben ervaringen gaan opvragen bij docenten en gastsprekers, om zo een beter beeld te krijgen van het werkveld. Veel van mijn docenten hebben in de praktijk gewerkt en die gesprekken hielpen mij enorm. Ook konden zij aangeven welke vakken beter aansluiten bij samenstel of controle. Op basis van mijn eigen voorkeur voor die bepaalde vakken, kon ik afwegen wat ik leuker vond. De boekhoudkundige en fiscale vakken waren mijn favoriet en ook het project waarbij we een jaarrekening moeten samenstellen vond ik erg leuk. Zo merkte ik al snel dat ik naar de samenstel neigde.

Samenstel vs. Controle

Mijn conclusie na de gesprekken en mijn eigen onderzoek, was dat de samenstel heel divers is. Je werkt eerst aan een jaarrekening, dan komt er een vraag van een klant tussendoor of ben je bezig met belastingen. Deze breedte en de klantvragen vind ik erg leuk. Ook de advieskant trok mij aan en dat doet het nog steeds.

De controlepraktijk leek mij wiskundiger en meer gericht op processen. Ik ben zelf beter met woorden dan met wiskunde, dus dat is echt een persoonlijke voorkeur. Hetzelfde geldt voor het studietraject dat bij de Audit hoort; dit sprak mij minder aan. De vakken op het HBO welke bij de audit hoorden hadden al niet mijn voorkeur. Ook past het type onderwijs op de universiteit niet bij mij. Ik kwam er dus achter dat de samenstel op alle vlakken bij mij als persoon en mijn ambities past! Met deze kennis ben ik op zoek gegaan naar een baan en kwam ik bij Lansigt terecht.

Andere vragen stellen

Toch blijft het altijd lastig om van te voren te weten hoe iets uitpakt in de praktijk. Ik heb mij in het begin, toen ik ging werken naast mijn studie, zelfs even afgevraagd of het vak überhaupt wel bij mij past. Omdat ik alleen theoretische kennis had, deed ik eigenlijk niet meer dan een kunstje dat ik afkeek van mijn collega’s. Nu ik verder ben, en dat is echt het voordeel van deeltijd studeren, snap ik waar ik mee bezig ben en heb ik heel veel plezier in wat ik doe. Ik zit helemaal op mijn plek op de samenstelafdeling bij Lansigt.

Ik heb twee weken meegelopen met mijn collega’s van de Auditafdeling om het verschil in de praktijk te zien. Gelukkig bevestigde dit mijn keuze! Ik werk graag samen met het Auditteam en het is interessant om de verschillen te zien, nu ik zelf goed begrijp hoe de afdelingen werken. Ik merk dan dat de Audit andere vragen stelt: zij vragen ‘hoe’ en wij vragen ‘waarom’. Bijvoorbeeld met liquide middelen, stel dat er een toename van een ton is. Samenstellers denken aan vragen als: kan de ondernemer iets nieuws aanschaffen of een privélening aangaan voor een verbouwing? Audit vraagt zich af hoe het eigenlijk kan dat er ineens een ton meer is en gaat dit uitzoeken. Zij willen weten: wat is de oorzaak hiervan?

Mijn ambitie

Na twee jaar weet ik in ieder geval dat ik de goede keuze heb gemaakt! Het is nog leuker dan ik dacht, je wordt bij Lansigt vanaf het begin helemaal meegenomen in het proces en mag al snel zelf gaan nadenken over vraagstukken. Inmiddels heb ik veel direct klantcontact. Mijn ambitie is om mijn AA-titel te behalen, Relatiebeheerder te worden en een echte adviseur te zijn voor mijn klanten.

Mijn tip voor alle studenten die deze keuze moeten maken is dan ook om goed onderzoek te doen en mensen te spreken uit de praktijk. Veel kantoren zullen daar voor open staan, ik heb zelf bij Lansigt ook wel eens contact gehad met studenten die hierover twijfelen. Ik help hen graag, ook met mijn verhaal in deze blog. Het is een belangrijke keuze en het is goed om hier over na te denken. Al is het natuurlijk ook niet zo dat je de rest van je leven vast zit aan je keuze. Met accountancy kan je alle kanten op!

Terug naar overzicht