Mienke de Goffau is accountant-relatiebeheerder bij Lansigt. Een groot deel van haar tijd werkt ze aan het bewaken en verbeteren van de kwaliteit binnen de samenstelpraktijk, bijvoorbeeld op het gebied van externe verslaglegging.

“Zodra je echt diep in de regelgeving over externe verslaggeving duikt, kom je zaken tegen die je in de dagelijkse praktijk soms over het hoofd ziet.” Mienke werkt vijftien jaar bij Lansigt. “Ik zit hier nog helemaal op mijn plek. Het bedrijf is de laatste jaren flink gegroeid. Dat maakt mijn werk vanuit kwaliteitsoogpunt nog interessanter en uitdagender.”

Een lastige spagaat

Haar werk als accountant, gecombineerd met haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteitsbewaking binnen de samenstelpraktijk, brengt haar regelmatig in een lastige spagaat. “De combinatie van de interne kwaliteit bewaken en tegelijk je klanten tevreden houden, is een lastige. Wat heeft prioriteit? Laatst heb ik een training persoonlijke effectiviteit gevolgd en daarbij kwam dat ook naar voren. Zorg dat je bewuste keuzes maakt en de juiste focus hebt, daar krijg je meer energie van.”

Training Externe verslaggeving

Het was Mienke’s idee om een training externe verslaggeving te beleggen voor de volledige accountancypraktijk samenstel. “Jaarlijks review ik dossiers om te controleren of deze aan de wet- en regelgeving voldoen. Daar kwamen soms zaken vanuit de externe verslaggeving naar boven die niet helemaal in orde waren. Dat kregen we ook wel eens terug vanuit onze auditafdeling waarvoor wij regelmatig jaarrekeningen samenstellen. Een signaal voor mij om dat te gaan verbeteren en deze training voor te stellen.”

Energie en enthousiasme

De training externe verslaggeving is opgesplitst in een dag voor beginners en een dag voor gevorderden. De assistent accountants hadden dus hun eigen trainingsdag. Waar het over ging? “Een groot gedeelte ging over de waardering van deelnemingen en over het waarderen op actuele waarde. Daarnaast zijn bijvoorbeeld consolidaties en intercompany transacties zijn aan bod gekomen.”

“Wat betreft de waardering van deelnemingen zijn we uitgebreid ingegaan op de waardering van een nieuw aangeschafte deelneming. Het was mij al wel bekend dat de eerste waardering tegen reële waarde van de identificeerbare activa en passiva van de gekochte deelneming moet plaatsvinden. Toch was het goed om hier eens gedetailleerd naar te kijken. Zo leerde ik dat het moment van bepaling van de eerste waardering een relevante vraag is. Ook als in het overnamecontract staat dat de overname met terugwerkende kracht plaatsvindt naar de stand per 1 januari, betekent dat niet dat de eerste waardering ook per 1 januari berekend moet worden. Bepalend is wanneer daadwerkelijk de beslissingsbevoegdheid overgaat en vaak zal dat op het overnamemoment zijn.”

De inzet van de trainer was bij al deze onderwerpen van groot belang. “Hij bracht het met zo veel energie en enthousiasme dat iedereen de hele dag actief en oplettend heeft meegedaan. Dat maakt echt het verschil.”

Scherper op wet- en regelgeving

De trainingsdag heeft de samenstelpraktijk waardevolle inzichten gebracht. “We weten nu, zodra we één van de besproken posten of transacties tegenkomen, dat we daar nog wat dieper in moeten duiken. Dat doen we nu en daarmee zijn we als afdeling nog scherper op de wet- en regelgeving. Dan schakelen we even terug naar de theorie.”

Training externe verslaggeving als onderdeel van Lansigt Academy

Mienke is tevreden over de zinvolle training waarmee het niveau van de hele discipline is gestegen. Deze trainingen zijn onderdeel van de Lansigt Academy. Wil je hier meer over weten? Lees hier hoe ook jij, als je bij Lansigt werkt, stappen kunt zetten binnen onze Academy. 

Terug naar overzicht