Werken als accountant en werken als boekhouder, dat komt toch ongeveer op hetzelfde neer? Niet echt. In de volksmond worden de termen nog weleens door elkaar gebruikt, maar er zit wel degelijk verschil tussen een boekhouder en een accountant. Heb je interesse in een baan in de wereld van accountancy en ben je nieuwsgierig naar de verschillen? Bekijk hieronder het onderscheid en ontdek wat past bij jouw ambities.

Boekhouder vs. accountant: alvast op een rij

  • Titel en opleiding
  • Werkzaamheden
  • Bevoegdheid en aansprakelijkheid
  • Doelgroep
  • Salaris

Verschillen tussen accountants en boekhouders

Titel en opleiding

Boekhouders en accountants verschillen ten eerste in titel en opleiding van elkaar. Accountant is een beschermd beroep en daar hoort een beschermde titel bij. Pas als je de juiste opleiding tot accountant hebt gevolgd en genoeg praktijkervaring op hebt gedaan, mag je de titel RA-accountant of AA-accountant dragen. Een boekhouder is niet verplicht een bepaald diploma of ervaring op zak te hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat boekhouders niet weten waar ze mee bezig zijn – er zijn ook opleidingen tot boekhouder en de meeste boekhouders zetten zich uiteraard tomeloos in voor goede kwaliteit.

Werkzaamheden

Werkzaamheden zoals de boekhouding inrichten en bijhouden, jaarrekeningen opstellen, belastingaangiftes doen en facturen opstellen kunnen in principe binnen het takenpakket van zowel de boekhouder als een accountant vallen. Een groot verschil is dat de boekhouder zich hier dagelijks op richt en vaak meer in een uitvoerende rol zit. Als accountant heb je een meer adviserende en controlerende functie en houd je je ook bezig met taken zoals:

  • Actief je eigen klantenportefeuille adviseren
  • Acquisitiegesprekken voeren
  • Voordelen en risico’s voor de klant signaleren
  • Controlewerkzaamheden
  • Administratieve processen optimaliseren
  • Administraties beoordelen
  • Audit files reviewen
  • Financial statement audits leiden
  • Risk analysis uitwerken
  • Procesbeschrijvingen opstellen
  • Begeleiding van (administratieve) herstructureringen en reorganisaties
  • Out-of-the-box opdrachten zoals due dilligence, agreed upon procedures en compliance reviews

Niet al deze werkzaamheden horen bij elke accountant. Het precieze takenpakket is maar net afhankelijk van de specifieke functie, het ervaringsniveau, het werkgebied en de soort klant.

Een accountant wordt daarnaast ingeschakeld voor complexere fiscale vraagstukken zoals bedrijfsovernames. Ook kan het voorkomen dat een externe accountant het werk van een interne boekhouder controleert.

Bevoegdheid en aansprakelijkheid

Een accountant is bevoegd om bepaalde dingen te doen waar een boekhouder geen bevoegdheid voor heeft. We hebben het dan specifiek over de accountantsverklaring. Dit is een verklaring die aangeeft dat de gecontroleerde gegevens waarheidsgetrouw zijn. Veel bedrijven en ondernemers hebben deze nodig voor hun jaarrekening. Je bent als accountant dan ook aansprakelijk bij fouten. Bij een boekhouder is dit niet van toepassing.

Doelgroep

Sommige bedrijven zijn controleplichtig vanwege hun aantal medewerkers, netto-omzet en/of balanstotaal. Dit betekent dat ze hun jaarrekening moeten laten controleren, en daar hebben ze een accountant voor nodig – zojuist hebben we immers gelezen dat je alleen als accountant een verklaring op de jaarrekening af mag geven. Ook hebben (middel)grotere bedrijven over het algemeen meer budget om een accountant in te schakelen. Zzp’ers en kleine ondernemers maken meestal liever gebruik van een boekhouder.

Salaris

Je raadt het al: door bovengenoemde redenen ligt het uurloon van een accountant hoger dan dat een boekhouder. Je salaris als accountant dus ook. Wat dat precies is, ligt maar net aan je functie en ervaring. Er zijn namelijk veel verschillende soorten accountants, elk met hun eigen salarisindicatie. In vacatures vind je meestal een concreet salaris of een indicatie van wat je binnen die functie zult verdienen.

Accountant of boekhouder: het verschil bij Lansigt

Daar kunnen we kort over zijn: bij Lansigt werken geen boekhouders, alleen accountants. Tenminste, “alleen accountants” impliceert dat we allemaal hetzelfde zijn en onze expertise eenzijdig is. En dat is allerminst zo. Bij ons kun je de hele levensweg van een accountant bewandelen – van trainee tot volleerd Accountant RA of AA. Onze accountants zijn bovendien verspreid over meerdere kantoren in de Randstad, onderverdeeld in teams Samenstel en Audit, en werken nauw samen met collega’s in vakgebieden zoals juridisch advies en bedrijfsfinanciering. We hebben alles in huis om ambities aan te jagen. Die van onze klanten én die van jou. Samen houden we ze springlevend.

Welke rol past bij jouw ambities?

Trekt de rol van accountant jou wel na het lezen van deze verschillen tussen boekhouders en accountants? En ben je benieuwd of er binnen team Lansigt plek is voor jou? Lees meer over accountant worden of bekijk meteen al onze openstaande vacatures om te zien waar jij jouw ambities aan mag jagen. Hier mag jij groeien als professional en als mens.

Bekijk vacatures

Terug naar overzicht