Samenstel of Audit? Dit is een vraag die veel studenten Accountancy (nog) moeten beantwoorden. Tjerk Semplonius werkte op beide afdelingen maar koos uiteindelijk toch voor de controlepraktijk en werkt nu als Controleleider bij Lansigt. Hoe heeft hij dit pad bewandeld?
Iets met cijfers
Het was geen verrassing voor Tjerk dat hij de kant van accountancy koos: naar eigen zeggen heeft hij zijn hele leven al ‘iets met cijfers’. “En dan ga je kijken: wat past er bij je? Bij vrienden van mijn ouders was er ook iemand die accountancy had gedaan en die hier enthousiast over vertelde.” Na een rondgang langs wat universiteiten om erachter te komen wat het aanbod was, was de keuze uiteindelijk snel gemaakt. “Ik ben blij dat ik hier ben beland.”
Vreemde eend in de bijt
Het carrièrepad van Tjerk is ietwat anders verlopen dan je op voorhand zou verwachten. Waarom? Hij is een van de weinigen op de Audit-afdeling die óók de nodige samenstel-ervaring heeft opgedaan in zijn carrière. Hij werkte bij verschillende kantoren op beide afdelingen en deed soms zelfs een mix van beide, maar uiteindelijk besloot hij toch de knoop door te hakken. “Zo’n vijf jaar geleden heb ik echt de keuze gemaakt voor Audit, waar bij Lansigt toen ook vraag naar was. Vervolgens kon ik aan de slag als Junior Controleleider en ben ik sinds een jaar of drie Controleleider.”
Het verhaal achter de cijfers
In die hoedanigheid zit hij vooral veel bij klanten, vertelt hij. “Als ik naar een klant ga, heb ik veel contact met de controller van de klant. Overigens werk ik ook veel samen met administratiekantoren die de jaarrekening voor de klant opstellen. Zodra we die jaarrekening krijgen, neem ik met de assistenten door wie welk deel voor zijn rekening kan nemen. De moeilijkere posten pak ik dan vaak zelf op.” Zodra Tjerk en zijn team alles hebben doorgenomen, bespreekt hij met de klant ‘het verhaal achter de cijfers’.
Duiken in de wet- en regelgeving
Volgens hem zit hierin ook een van de leukste dingen aan zijn werk. Niet alleen is hij van A tot Z betrokken bij het controleren van een jaarrekening, maar ook de wet- en regelgeving die erbij komt kijken om de cijfers zo goed mogelijk te begrijpen, maken het volgens hem een uitdagende functie. “Doordat je zo betrokken bent bij klanten, spelen er altijd wel wat dingen: herstructureringen, overnames. Het is dan leuk om even in de toepasbare wetten en regels te duiken, om de klant te helpen bepaalde zaken op de juiste manier te verwerken."
Ervaring op de samenstel
Tjerk’s historie in de samenstel legt hem vooralsnog geen windeieren, zegt hij zelf: “In die tijd heb ik ook ervaring opgedaan met dingen die buiten de controle om spelen, zoals adviesvraagstukken en btw-zaken. Dat neem ik nu ook mee in mijn werk als Controleleider. Als iemand puur een controleachtergrond heeft, begrijpt hij of zij lastiger hoe zaken binnen een administratie verwerkt worden. Dankzij mijn achtergrond kan ik de klant soms wat makkelijker volgen en begrijpen.”
Veel ruimte om te groeien
In zijn rol als Controleleider stuurt Tjerk zoals gezegd ook de assistenten aan, iets waar hij veel voldoening uithaalt. “Ik vind het leuk om hen te begeleiden en ze te zien groeien.” En over groeien gesproken: ook voor Tjerk is er alle ruimte om zich te ontwikkelen. “Bij Lansigt werken fijne mensen: je krijgt de ruimte om cursussen te volgen, jezelf te blijven ontwikkelen, en los van de tussentijdse- en eindejaarsgesprekken, loop ik in de pauze ook vaak een rondje met mijn leidinggevende en dan bespreken we eventuele ontwikkelpunten. Dit is een soort informele coaching die heel prettig is.” Om nóg beter te worden in wat hij doet, volgde Tjerk eerder dit jaar een uitgebreide cursus in persoonlijke effectiviteit, buiten het Lansigt Academy-programma om.
Respect is belangrijk
Tot slot: de hamvraag, want welke kernwaarde(n) van Lansigt (Dichtbij, Ondernemend en Energiek) past of passen nou het beste bij Tjerk? Hij moet er even over nadenken, maar antwoordt dan: “Dichtbij! Ik vind respect heel belangrijk: het is toch een beetje het beginsel van een goede samenwerking en ik probeer iedereen met respect te behandelen.” En daar hebben we niets aan toe te voegen.