Accountancy

Interesse in een baan op accountancy bij Lansigt? Bij team Samenstel ben je trusted advisor van de klant. Je stelt niet alleen jaarrekeningen samen, maar bent in de volle breedte werkzaam. Al is dat deels natuurlijk afhankelijk van je rol: als Junior Accountant heb je andere verantwoordelijkheden dan als Registeraccountant. Maar in het algemeen houd je je bezig met verschillende taakgebieden, zoals het opstellen of controleren van jaarrekeningen en het opzetten van een administratie. Alles om de ondernemer slim te kunnen adviseren!

Je voldoet aan de eisen opgesteld door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Bij Lansigt kun je als accountant terecht komen op verschillende functies en in verschillende teams. Een basisvoorwaarde bij ons is in elk geval dat je altijd pro-actief meedenkt met de klant: veelal een ondernemer die met bloed, zweet en tranen zijn bedrijf heeft opgebouwd. Die een adviseur verwacht waar hij op kan bouwen. Is dat voor jou weggelegd? Wil je accountant worden of meer weten over het vak bij Lansigt? Lees verder.

Wat is accountancy?

In deze richting kun je vele rollen en functies vervullen. In de basis is de rol die je hebt die van een adviseur op vele gebieden. Je beperkt je niet tot je eigen wereld, zeker niet. Je fungeert als klankbord of financiële coach voor ondernemers. Je kennis is groot, zodat je zowel startende als door de wol geverfde ondernemers kunt bijstaan met advies op maat. En hen kunt laten schitteren in hun onderneming. Bij Lansigt gaan we daar ver in: je bent niet gewoon een adviseur, maar echt de trusted advisor die pro-actief meedenkt. Toekomstgericht, hardwerkend en altijd scherp.

Concrete taken als accountant 

Naast je adviserende rol heb je ook een aantal concrete taken. Zo kun je je bezig houden met het opstellen en beheren van een complete administratie voor bedrijven, waarbij je je bijvoorbeeld actief inzet om e-facturatie als norm in te voeren. Ook valt het opstellen en controleren van de jaarrekening onder je verantwoordelijkheden. Voor de controles hebben we bij Lansigt een speciale afdeling: Team Audit.

We werken bij Lansigt met klantenteams en plannen altijd een pre-samenstel meeting. We bespreken de issues van de klant, mét input van bijvoorbeeld een loonadviseur of fiscalist. Als relatiebeheerder ben je hier de spin in het web. Met de juiste aandacht voor de klant én voor jezelf.

Ga jij bij ons aan de slag als accountant? Of weet je nog niet zeker of je die richting op wilt? Lees hierna of het iets voor je is.

Accountant worden: iets voor jou?

Overweeg je het vakgebied in te stappen? Goed keuze! Je kunt op verschillende niveaus instromen en doorgroeien. Zo kun je met HAVO-diploma al aan de slag als Assistent Accountant en met extra opleidingen doorgroeien tot Junior Accountant. En je kunt enorm doorgroeien in het vak. Als je blijft doorstuderen en veel ervaring opdoet kun je het schoppen tot Registeraccountant of Accountant Administratieconsulent.

Als accountant ben je natuurlijk nauwkeurig, goed met cijfers en breed georiënteerd. Je bent niet vies van hard werken en bijleren: de wet- en regelgeving verandert continu en jij blijft daar met plezier van op de hoogte. Communiceren zit in je bloed: omdat je een belangrijke adviseur bent voor je klant, kun je eenvoudig op verschillende niveaus en in diverse vakgebieden contact maken met mensen. En bij Lansigt zien we graag mensen met persoonlijkheid: die niet bang zijn gebaande paden te verlaten en een gezonde dosis ondernemerschap in hun werk willen leggen.

Beginselen voor het vakgebied

Er zijn een aantal fundamentele beginselen waar je in de accountancy aan moet voldoen. Of je rol nu Assistent Accountant, Junior Accountant of Accountant Administratieconsulent is, dit geldt voor iedereen. Deze beginselen zijn door de NBA opgesteld en worden door ons bij Lansigt natuurlijk onderschreven. Het gaat om professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.

Professionaliteit: je brengt je je beroep nooit in diskrediet, je gedraagt je altijd als een professional.
Integriteit: het lijkt ons vanzelfsprekend dat je eerlijk en oprecht bent en de juiste maatregelen neemt wanneer je ervaart dat iemand anders dat niet is.
Objectiviteit: je wordt natuurlijk niet beïnvloed door factoren die niet van belang zijn of geen relevantie hebben.
Vakbekwaamheid: zoals hiervoor al genoemd is het van groot belang dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vakgebied. Dat verwacht je klant ook van je.
Vertrouwelijkheid: je houd alle gegevens die je tijdens je werk tegenkomt geheim (hier zijn uitzonderingen op, je kunt bijvoorbeeld door de rechter verplicht worden bepaalde gegevens te verstrekken).

Van Junior Accountant tot RA: de opleidingen

Je kunt niet zomaar accountant worden. Het is een beschermd beroep en de titels van Accountant Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA) verkrijg je dan ook pas na jaren studeren, opleiden en de nodige ervaring in de praktijk. Maar deze twee titels zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheden die je hebt. Bij Lansigt stroom je in en je groeit door via ons accountancy opleiding en ontwikkelprogramma, de Lansigt Academy.  Je bent dus continu bezig jezelf te ontwikkelen.

Hoe zien de verschillende routes naar accountancy eruit? 

Je kunt met zowel een HAVO- als een VWO-diploma op zak starten aan je opleiding tot Accountant. Je ziet het in onderstaande infographic. Tijdens het volgen van verschillende opleidingen doe je ervaring op bij een accountantskantoor als Lansigt.

Accountancy opleidingen - accountant worden bij Lansigt accountantskantoor

Lansigt Academy

Wij stimuleren onze klanten graag om vooruit te kijken, te blijven dromen en vast te houden aan hun doelen en ambities. Logisch dus dat we dat ook bij jou doen. Met onze Lansigt Academy ga je als professional met ons mee op avontuur. Of je nu Assistent Accountant of Junior Accountant bent, voor elk ervaringsniveau bieden we een uitdagend programma.

Wat kun je onder meer verwachten van de Lansigt Academy?

  • Een praktijkopleiding op Nyenrode of een (post) HBO opleiding
  • Trainingen met betrekking tot zelfinzicht
  • Casusbijeenkomsten
  • Begeleiding door een praktijkmentor
  • Inhoudelijke leergangen

Lansigt biedt ook een Traineeship Accountancy aan, zodat je praktijkervaring opdoet en een volwaardige opleiding vergoed krijgt.  En veel meer, afgestemd op jouw behoeften en niveau.  

Waarom wil je dit bij Lansigt?

Als accountant kun je op vele plekken terecht. Zo kun je kiezen voor een organisatie die bij je past. Waarom is werken bij Lansigt voor jou het beste? Wij onderscheiden ons graag door onze combinatie van inventiviteit en toekomstgericht denken. Dat maakt ons uniek. Bij ons kun je onder goede vaktechnische begeleiding en directe feedback laten zien wat je in huis hebt. Met als doel dat je snel excelleert in je werk.

We geven je nog drie redenen om voor Lansigt te kiezen:

  • Bij Lansigt zoeken we geen gewone accountants. Wij nemen mensen aan met ambitie, die de middelmaat willen ontstijgen en die samen met ons de uitdaging aan gaan om elkaar te inspireren en stimuleren. Net als we met onze ondernemers doen.
  • Lansigt is een middelgroot kantoor. Dus krijg jij meer vrijheid en meer verantwoordelijkheid. Je begeleidt processen van A tot Z.
  • Bij Lansigt zit je zelf bij de klant aan tafel. Wij vinden direct klantcontact belangrijk. Dus we verwachten dat je de klant leert kennen om hem of haar optimaal te kunnen adviseren.

Nog twee redenen vind je hier.

Accountancy functies bij Lansigt

Bij Lansigt kun je binnen het vakgebied diverse functies vervullen. We noemen hieronder een drietal voorbeelden:

Relatiebeheerder AA

Als relatiebeheerder maak jij echt een verschil voor onze ondernemers. Je bent in de volle breedte voor ze werkzaam en bouwt een hechte relatie op. Een rol waarin je samen met de klant het avontuur aan gaat.

Controleleider RA

Als controleleider ben je de schakel tussen de assistent accountants, je klant en de extern accountant tijdens het leiden van de audits. Je bent een volwaardig gesprekspartner voor de klant en denkt strategisch.

Assistent Accountant

Als Assistent Accountant leer je de fijne kneepjes van het vak. Je krijgt goede vaktechnische begeleiding, volgt een opleiding en werkt ondertussen voor de klant op weg naar je titel.

Toekomstperspectief bij Lansigt

Hoe ver wil je komen? Die vraag stellen wij onszelf, onze klanten én onze medewerkers regelmatig. Heb je genoeg van dat Hollandse gepolder? En het kleuren binnen de lijntjes? Mooi, wij ook! Als dát je instelling is, ga je bij Lansigt een mooie toekomst tegemoet op accountancy. We begeleiden je in je groei. We zoeken samen met jou en onze klanten het avontuur op. En daar hoort bij dat je continu op zoek bent naar verbetering voor jezelf en je omgeving.

Met onze Academy sturen, begeleiden en trainen we je zo goed als we kunnen. We bieden je een mooie werk-privé balans, zodat je als persoon genoeg ruimte hebt jezelf ook buiten de werkvloer te ontplooien. Wij bieden je de faciliteiten, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe ver je wilt komen. Of dat nu Junior Accountant, Registeraccountant of Accountant Administratieconsulent is. Zodat je blijft groeien, als mens en als professional.

Teams bij Lansigt

Bij Lansigt houden verschillende teams zich met accountancy bezig. Zo zijn dat Team Samenstel en Team Audit. In Team Samenstel ben je in de volle breedte voor een klant werkzaam, vaak werk je heel nauw samen met de ondernemer. Je verzamelt bijvoorbeeld de stukken voor de jaarrekening. Dan kun je hem of haar ook adviseren. Je bent de vertrouwenspersoon van de klant.

Zaken waar je over meedenkt zijn onder andere: Is de administratie efficiënt ingericht en geeft deze de juiste managementinformatie? Waar verdient de klant nu precies zijn geld mee en hoe richten we zijn verdienmodel optimaal in? En wat betekent dat voor de financiële toekomst van de ondernemer?

In Team Audit controleer je bijvoorbeeld de jaarrekeningen van de klanten. Maar ook hier denk je mee en stel je je op als volwaardige adviseur voor een ondernemer. Dit zijn vaak uitdagende klanten in het groot-MKB. Je voert voor hen niet gewoon een opdracht uit, welnee: je denkt mee, bent volwaardig gesprekspartner en gaat strategisch te werk. Bovendien vervul je als accountant (in opleiding) een belangrijke rol in het maatschappelijke verkeer. Want je hebt niet alleen te maken met de ondernemer zelf, die met bloed, zweet en tranen een bedrijf heeft opgebouwd, maar met alle gebruikers van de jaarrekening.

Dit schept een band, zowel met je team als met de, veelal lokale, ondernemers en stakeholders. Je werkt hoofzakelijk in de randstad, met veel vrijheid in het organiseren van je eigen werk, zonder vaste overwerkavonden. Teamwork voor de lange termijn.

Accountancy vacatures bij Lansigt

Heb je een goed beeld van wat accountancy is en wil je bij Lansigt aan de slag? Bekijk dan nu onze vacatures. Mocht je nu niet direct het resultaat krijgen wat je zoekt, kijk dan even onder de andere filters, zoals Audit of Samenstel of stuur een open sollicitatie.

Bekijk accountancy vacatures